FOTO’S | Eerste fase restauratie pakhuis Noorderhaven Harlingen te zien voor bezoekers

HARLINGEN - De eerste fase van de restauratie van het pakhuis aan de Noorderhaven 106 in Harlingen is gereed.

Het pakhuis wordt donderdag 29 maart officieel geopend door wethouder Maria le Roy. Bezoekers zijn welkom tussen 13.30 en 15.00 uur.

Sinds mei 2017 werkt de Vereniging Hendrick de Keyser aan de restauratie en herbestemming van het complex. De restauratie is in twee fases opgedeeld. Fase één, de restauratie van het zeventiende eeuwse pakhuis, is nu gereed. Fase twee volgt binnenkort en betreft de restauratie van de vroegere mouterij.

Het pand was eeuwenlang als pakhuis in gebruik. De laatste jaren stond het pand leeg en vraag naar pakhuisruimte was er niet meer. In 2015 besloot de Vereniging een plan tot restauratie en herbestemming voor te bereiden.

Een studie van een architectuurstudent uit Delft vormde de basis van het plan, waarbij de uitzonderlijk goed bewaard gebleven zeventiende eeuwse structuur werd gerespecteerd. De tientallen meterslange zichtlijnen in het pakhuis werden gehandhaafd.

Tijdens de restauratie werd begonnen met het herstel van het casco: de goten werden vervangen, houtrot, de gevel en luiken (kunnen weer open!) werden hersteld. Van het oude wijnpakhuis op de begane grond is een bedrijfsruimte gemaakt, de graanzolders op de verdiepingen zijn omgetoverd in drie moderne appartementen waarbij de originele pakhuissfeer zoveel mogelijk is behouden.

Ook is een bijzondere vondst gedaan. Dat betrof een stenen poortje uit 1657 met de originele stenen trap. Het poortje met gebeeldhouwde druiventrossen, was de verbinding tussen het pakhuis en de mouterij. De gemetselde trap is in het nieuwe ontwerp geïntegreerd.

De restauratie en herbestemming is mogelijk gemaakt door medewerking en steun van onder meer de Gemeente Harlingen en de provincie Friesland.

Daarnaast hebben twee landelijke en acht lokale en regionale partijen een bijdrage geleverd: de BankGiro Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Abe Bonnema-stichting, de Stichting Bouwcultuurfonds Friesland, de Van Heloma Stichting, de Stichting Grote Zuidwesthoek, de Meindertsma-Sybenga stichting, de P.W. Janssen’s Friesche Stichting, de Hein Buisman stichting en de Vereniging Oud Harlingen. Mede dankzij deze partijen kreeg het pakhuis weer een toekomst.

(Foto’s Zien)