FOTO’S | Spelers klaar voor opvoering muzikale voorstelling Klokken fan Berltsum

BERLTSUM - Vanaf woensdag 2 mei wordt de muzikale voorstelling Klokken fan Berltsum opgevoerd. De opvoering begint aan het Hemmemaplein 10 en voert via De Piip en de Buorren 2 naar de Tsjerkestrjitte 2.

Martine van der Linden nam namens de Franeker courant een kijkje bij een repetitie.

De Klokken fan Berltsum vertelt het verhaal van een kerkklok die sinds 1593 in de kerk van Berltsum hangt. In 1663 kreeg deze vrouwenklok gezelschap van een zwaardere mannenklok.

In de tijd van Napoleon verkochten de Berltsumers de zware mannenklok aan de Duitse stad Mannheim. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden beide klokken uit hun toren gehaald met als doel omgesmolten te worden. De geliefden overleefden het, maar gescheiden bleven ze wel. Tot deze voorstelling, want nu zullen ze na eeuwen weer samen te horen zijn.

‘Aansprekend verhaal’

Een aansprekend verhaal, vindt Uulke Strooisma. Hij is één van de koorleden die meezingt tijdens de Klokken fan Berltsum. ,,Ik wist wel dat er vroeger in de kerk twee klokken hingen. Maar hoe het is gekomen dat er een klok weg werd gehaald en wat er met de klokken is gebeurd, daar had ik geen idee van. Het is leuk om te weten.”

Ook koorlid Tjalling Dijkstra zegt het een mooi verhaal te vinden. ,,De voorstelling vindt plaats op vier verschillende locaties in Berltsum. Er zit veel variatie in qua muziek, toneel en drama. De scènes zijn mooi aan elkaar geregen en werken naar een geweldige climax toe. Ik kijk uit naar de totale voorstelling en ook zeker naar het gezamenlijke luiden van de twee kerkklokken waarover het verhaal gaat.”

Mienskip

De beide heren zingen graag en wilden daarom maar wat graag meedoen aan De Klokken fan Berltsum. Voor Dijkstra kwam daar nog het mienskipaspect bij. ,,Daar gaat Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018 over. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.”

Strooisma heeft al eens vaker in musicals gespeeld. Voor Dijkstra wordt het de eerst keer. Voor beiden geldt op dat ze nog niet eerder met professionals samenwerkten.

Muzikanten

Naast muzikanten van verschillende koren en personen die niet bij een koor zingen, zijn ook Ekaterina Levental (mezzosopraan), Frans Fiselier (bas-bariton) en Sabine Weber (sopraan) te horen. Regisseur en tenor Albert Bonnema is verteller en zingt eveneens in de Klokken fan Berltsum.

Dijkstra: ,,Als ik de solisten hoor zingen, vind ik dat zo mooi. En ze brengen het verhaal ook zo goed.”

Strooisma zegt zich net als Dijkstra te verheugen op de complete voorstelling. Maar de bruiloftsscène in de Koepelkerk wordt volgens hem ‘een beste hijs’. ,,Dan moeten we er als koor echt voor zorgen dat we te horen zijn. Het orgel komt erbij. Dus dat wordt echt bombastisch. Maar de hele voorstelling is het bekijken waard.”

Extra opvoeringen

Vanwege de grote belangstelling voor de Klokken fan Berltsum komen er twee extra voorstellingen. Die zijn op 10 en 18 mei. Daarnaast stonden er al voorstellingen gepland voor: 2, 3, 5 en 8 mei.

Zie www.deklokkenfanberltsum.frl.

(Tekst en foto’s Martine van der Linden)