Huis en auto te winnen bij loterij stichting Expeditieschip Willem Barentsz

HARLINGEN - De stichting Expeditieschip Willem Barentsz houdt een loterij waarbij de hoofdprijs een huis van ruim 200.000 euro betreft. Het adres van het huis is Noordijs 1 in Harlingen.

De loterij start op vrijdag 19 mei om 18.30 uur in eetcafé De Lichtboei aan de Rommelhaven in Harlingen. Weerman Piet Paulusma krijgt het eerste lot overhandigd.

De prijs per lot is 96 euro. Dat verwijst naar het jaartal 1596, waarin de mannen Willem Barentsz vanuit Terschelling vertrokken op zoek naar een zeeweg ‘om de noord’ naar Azië. Met de opbrengst van de loterij wordt de bouw van de replica van het schip bekostigd. Het schip is ondertussen voor negentig procent gereed. Eind 2018 wordt het te water gelaten. Dan is er nog een jaar werk nodig voor de verdere afbouw, masten en tuigage. Die kosten worden betaald vanuit de loterijopbrengst.

De trekking is op 6 oktober. Voor die datum is gekozen omdat Willem Barentsz op 6 oktober 1597 vanuit Waerhuysen (nu Vardø Noorwegen) met een ander schip huiswaarts keerde.

Alle informatie staat op www.loterij-harlingen.nl. Die site komt online zodra de loterij start. Ook wordt daarop een blog bijgehouden over de roemruchte reis aan de hand van het dagboek van opvarende Gerrit de Veer.

In totaal kan er voor een kwart miljoen euro aan prijzen worden gewonnen, waaronder een nieuwe auto ter waarde van 10.000 euro en een fiets ter waarde van 1000 euro. Daarnaast zijn er kleinere prijzen te winnen. Vrijwel alle prijzen zijn gerealiseerd in samenwerking met Harlinger middenstanders. De organisatie neemt de kansspelbelasting voor haar rekening.