Sietze Greidanus (CDA): ‘Goede sportfaciliteiten zijn nodig en sport moet toegankelijk zijn voor iedereen’

FRANEKER - Nabij besturen is een speerpunt van Waadhoeke. De gemeenteraad heeft daarom kernteams in het leven geroepen waarbij inwoners inspraak hebben en kennis kunnen delen. In de rubriek ‘Nabij besturen in de praktijk’ stellen de raadsleden zich voor. Deze week is het woord aan: Sietze Greidanus (CDA).

1. Vertel eerst eens kort iets persoonlijks over jezelf.

Ik ben opgegroeid in Tzum en woon samen met mijn vrouw en beide jongens in Winsum. Onze dochter woont en studeert momenteel in Enschede. Ik werk bij het Hulpmiddelencentrum in Burgum en Zeewolde, waar ik leiding geef aan drie verschillende teams. Naast mijn werk en de politiek ben ik actief binnen de kerken in Winsum, Baard en Easterlittens en op de kaatsvelden in de technische commissie. In mijn vrije tijd fiets ik graag op de racefiets door onze mooie gemeente en ‘thús in bytsje ompiele’.”

2. Wat wil je graag realiseren voor Waadhoeke?

De politiek stond niet op mijn lijst om daarin actief te worden. Het heeft wel altijd mijn interesse gehad. Na de ‘rûntepetearen’ over de herindeling in de voormalige gemeente Littenseradiel en een vraag van het CDA om actief mee te doen in Waadhoeke, heb ik deze stap genomen. In de komende periode zou ik willen dat gemeentelijke politiek zichtbaar is bij de inwoners wat resulteert in een hogere opkomst bij volgende verkiezingen. Als CDA vinden we leefbaarheid in de dorpen en wijken belangrijk. Scholen, kerken, ondernemers, sportverenigingen en dorpsbelangen spelen hierin een grote rol.

3. De raad wil inwoners meer als gesprekspartner zien en via de kernteams bij zaken betrekken of zelfs consulteren. Wat vind je van die ontwikkeling?

Ik ben van mening dat dit een goede ontwikkeling is. Om de politiek zichtbaarder te maken bij de inwoners is het met elkaar in gesprek gaan van groot belang. Met onder andere de kernteams proberen we dit te realiseren maar ook door inwoners, ondernemers en verenigingen te bezoeken. Rechtstreeks contact, vragen stellen en met goed luisteren, kunnen we samen bouwen aan Waadhoek, de dorpen en de wijken.

4. Welke onderwerpen liggen je na aan het hart en kunnen inwoners je op aanspreken?

Als ik alle aandachtsgebieden langs ga dan komt sport als eerste bij mij op. Sport is belangrijk in het leven Van jong tot oud hebben we voldoende beweging nodig om gezond en fit te blijven. Daar zijn goede sportfaciliteiten voor nodig en sporten moet voor iedereen toegankelijk zijn. Als inwoners en gemeente hebben we hierin een gedeelde verantwoordelijkheid. Buurtsportcoaches, sportverenigingen en de vrijwilligers organiseren de sportactiviteiten en brengen mensen bij elkaar. Dat is goed voor de leefbaarheid in de dorpen en wijken. Naast sport heb ik verder openbare orde en veiligheid en verkeer en vervoer in mijn portefeuille. Ook over ander onderwerpen mag iedereen mij aanspreken.

5. Wat is het mooiste wat je ooit hebt gedaan? Privé of zakelijk.

In het verleden heb ik meerdere mooi dingen meegemaakt maar wat mij altijd bij blijft is het beklimmen van de Alpe d’Huez in augustus 2012. Tijdens een mooie PC-dag, met wat stoer praat, is het idee ontstaan om samen met mijn broer de berg met de bekende eenentwintig haarspeldbochten op de fiets beklimmen. De voorbereidingen en trainingen hebben vier jaar geduurd en de ervaring op de berg was geweldig. Onderweg komen fysiek en mentaal elkaar tegen, maar we wilden naar boven en dat is gelukt. Het gevoel bij aankomst was geweldig. Daar heb ik ervaren dat als je echt iets wil, je veel meer kan dan je denkt.