FOTO’S | Terugplaatsing Singelbrug Harlingen in volle gang

HARLINGEN - De Singelbrug in Harlingen wordt vanaf vandaag teruggeplaatst. Het brugvlak lag er om 7.15 uur in.

De hijswerkzaamheden worden verdeeld over twee dagen. Op de dinsdag worden de val (brugdek) en de hamei (staanders) van de brug ingehesen. Op woensdag wordt de balans gemonteerd.

Gedurende beide dagen kunnen voetgangers en fietsen de werkzaamheden passeren via een aanwezige noodbrug. Wel kunnen er stremmingen zijn tijdens de hijswerkzaamheden.

Bereikbaar

Bewoners van de Noordoostersingel kunnen hun woning met de auto bereiken via de noordzijde. De verkeerspaal die normaal gesproken het autoverkeer weert, wordt tijdelijk verwijderd.

Na de hijswerkzaamheden duurt het afmonteren nog enkele weken. In die periode wordt de brug ook afgesteld en getest. De gemeente verwacht dat de brug vanaf 18 juni wordt opengesteld voor het verkeer.

De rijksmonumentale ophaalbrug uit 1908, gemaakt door de firma W.F. Penning uit Kampen, vormt de verbinding tussen het Franekereind en de Noorderkade over de Noordoostersingel.

Demontage

De Singelbrug werd gedemonteerd op 9 oktober 2017 vanwege restauratie van de brug zelf van en de aanbruggen. Dat is het gedeelte van een brug dat een hoofdoverspanning met het landhoofd verbindt.

(Foto’s Dual Fotografie)