Verhalenverteller bij De Oortfontein

Met de Oortfontein wordt er, naast Eise Eisinga, in Franeker aandacht besteed aan een andere beroemde sterrenkundige. De fontein toont naast de gouden zon en de zilveren maan ook de naar hem vernoemde Oortwolk.

Jan Hendrik Oort werd op 28 april 1900 in Franeker geboren, in het huis tegenover het Koorndragershuisje. Een gedenksteen op de gevel herinnert ons daaraan.

In Groningen haalde hij zijn doctoraal in de astronomie, zijn werkzame leven heeft hij doorgebracht bij de Leidse Universiteit en sterrenwacht.

In 1927 vond hij het bewijs dat ons Melkwegstelsel roteert, het gaat rond in zo’n tweehonderd miljoen jaar. Ook beschreef hij de structuur van ons sterrenstelsel.

In de jaren vijftig maakte hij zich sterk voor de radio-astronomie. Door zijn inspanningen werd in 1956 in Dwingeloo de toen grootste radiosterrenwacht ter wereld geopend, met een doorsnede van 25 meter. Ook was hij initiatiefnemer van de radiosterrenwacht in Westerbork, bestaande uit twaalf afzonderlijke radiotelescopen.

Zijn naam leeft voort in de Oortwolk. Hij had berekend dat alle kometen een gemeenschappelijke oorsprong hebben. Een grote wolkachtige structuur van miljarden kometen op grote afstand rondom ons zonnestelsel.

Maak tijdens de Academische Dagen kennis met naamgever van de Oortfontein. Op beide dagen tussen 12.00 en 17.00 uur zal een verhalenverteller u op een bijzondere manier kennis laten maken met deze beroemde inwoner van Franeker.