Ophaalsysteem Saakstra’s Brêge klaar voor verfbeurt

FRANEKER - Het oude ophaalsysteem van Saakstra’s Brêge is vandaag naar Straal- en Coating Bedrijf Fryslân bv gebracht. Hier wordt het systeem gestraald, gecoat en geverfd. Daarmee is het ophaalsysteem bijna klaar om als pronkstuk neergezet te worden op een plek in Franeker.

Het idee om het oude ophaalsysteem op te knappen, kwam van de heer Van der Velde, onderwijsassistent techniek en groen bij de AMS. Hij zag het systeem liggen toen de oude brug was afgebroken, en vond het zonde dat er niets meer mee werd gedaan.

In goed overleg met de gemeente heeft hij het ding naar de AMS gehaald. Samen met leerling Yorick van Zwieten heeft hij het systeem helemaal uit elkaar gehaald en opgeknapt. „Ik heb vooral aanwijzigen gegeven, Yorick heeft het werk gedaan”, aldus Van der Velde.

Een half jaar zijn ze hiermee bezig geweest in de vrije uurtjes na schooltijd. Daarnaast heeft het werk even stilgelegen omdat Yorick examens moest doen. Maar nu is het ophaalsysteem klaar voor de ‘finishing touch’.

Wanneer het ophaalsysteem naar zijn nieuwe plek wordt gebracht, en wat die plek precies zal zijn, is nog niet bekend. „Maar wel in de buurt van de nieuwe brug”, besluit Van der Velde.