Kinderopvang en bibliotheek zetten voorlezen centraal

HARLINGEN - Jeannet van den Akker, directeur van Stichting Kinderopvang Friesland, en Paulien Schreuder van Bibliotheken Noord Fryslân, gaven donderdag het startsein voor hun samenwerking om laaggeletterdheid te voorkomen.

Met het uitreiken het bordje ‘BoekStart in de Kinderopvang’ werd de aftrap gegeven voor het nieuwe leesbevorderingsprogramma. Dit programma wordt eerst op 35 locaties in Noord Fryslân ingezet. In het najaar volgt de kinderopvang. De komende drie jaar brengt de samenwerking kinderen van 0 tot 4 jaar, hun ouders en pedagogisch medewerkers met boeken en (voor)lezen in aanraking.

In de bibliotheek van het Integraal Kindcentrum Prins Johan Friso in Harlingen luisterden peuters en kleuters donderdag naar het interactieve verhaal van Tomke. Kinderboekenschrijfster Riemkje Pitstra had alle aandacht van de kinderen met haar kleurrijke verteljas.

Met het leesbevorderingsprogramma ‘BoekStart in de Kinderopvang’ staat lezen elke dag centraal; de kinderen van de kinderopvang en van de peuteropvang worden dagelijks voorgelezen of er wordt een activiteit rond voorlezen gedaan. Verder is er een speciale leeshoek ingericht met een collectie prentenboeken, voorleesboeken en kijkboeken.

Bibliotheken Noord Fryslân ontwikkelde het leesbevorderingsprogramma om de doorgaande leeslijn nog beter vorm te geven en te borgen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die als baby al worden voorgelezen, het later beter doen op school en betere kansen hebben om zichzelf te ontwikkelen.