Rode kaart voor Laas Pieter van Straten

HARLINGEN - Niet zozeer de dubbele overwinning van het partuur van Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra hield de gemoederen op de kaatsvelden bezig, maar vooral de rode kaart die Laas Pieter van Straten zondag in Harlingen kreeg.

Die rode kaart ontving Van Straten omdat hij met een niet gekeurde want kaatste. De kaatser uit Hijum had donderdag de gloednieuwe want opgehaald bij wantenmaker Triemstra. De eerst mogelijke keuring is op 9 juli.

Van Straten was in de veronderstelling dat hij gebruikt mocht maken van de want, die voorzien is van een certificaat. Dat bleek niet het geval. De wantencommissie wees scheidsrechter Marinus Grond hierop, die het spel stil legde en de kaatser vervolgens rood gaf.

Van Straten moest het veld verlaten en mogelijk wacht hem een schorsing. Het zou zelfs kunnen dat zijn deelname aan de PC hierdoor in gevaar komt. De kaatser heeft al aangegeven in beroep te zullen gaan als de rode kaart hem een schorsing oplevert.

In 2010 werd er voor het laatst een rode kaart uitgedeeld in de hoofdklasse, en dan wel aan Martijn Olijnsma.

Van Straten kaatste met Auke Boomsma en Marten Feenstra en stond in de eerste omloop met 4-3 voor tegen Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar. Boomsma en Feenstra moesten met samen verder kaatsen en verloren met 5-5 en 6-4.

Masterpartij in Heerenveen

Vrijdag was de Masterspartij in Heerenveen, zondag kaatsten de hoofdklassekaatsers in Harlingen. Beide dagen waren Gert-Anne van der Bos, Taeke Triemstra en Tjisse Steenstra opnieuw oppermachtig.

In de finale waren zij met 5-4 en 6-4 te sterk voor Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra. De derde prijs was voor Marten Bergsma, Pieter Jan Plat en Jan Schurer.

Ook zondag kregen Van der Bos, Triemstra en Steenstra de krans omgehangen. In Harlingen wonnen ze maar net de finale van Enno Kingma, Renze Pieter Hiemstra en Hans Wassenaar met 5-5, 6-4.

Met Tjisse Steenstra in topvorm is het partuur bijna niet te kloppen. Bauke Triemstra, Dylan Drent en Hendrik Kootstra gingen met de derde prijs naar huis.