‘Juf Joke heeft harten van kinderen veroverd’

FRANEKER - De kinderen van cbs Toermalijn hebben vrijdag afscheid genomen van hun Juf Joke. Joke was meer dan vijftien jaar werkzaam op deze school als intern begeleider, en stond soms voor een klas. Ze gaat na de komende schoolweek genieten van haar pensioen.

Vrijdag namen de kinderen afscheid op een manier die bij juf Joke past. De juf Jokeloop werd georganiseerd waarbij de juf een wandeling rond de school maakte en daar steeds weer kinderen ontmoette die een bloem en een persoonlijke boodschap voor haar hadden.

Daarna werd de juf toegezongen door alle 320 kinderen op het leerplein. Vervolgens stond er een door kinderen gemaakte film op het programma over een dag uit het leven van juf Joke. Na nog wat toespraken was er ook voor ouders gelegenheid om afscheid van juf Joke te nemen.

Harten veroverd

Juf Joke heeft in de harten van veel kinderen en ouders een plekje veroverd. Ze hielp kinderen die soms moeite hadden met het leren of juist met het leven. Ze zette kinderen weer in hun kracht en herstelde hun soms geschonden zelfvertrouwen in eigen kunnen.

Ze was een luisterend oor voor veel kinderen en voor veel ouders. Altijd keek zij naar het kind en wat het kind nodig heeft; waarom doet het kind zoals het doet? Wat zit erachter en hoe kunnen we hulp bieden?

Ze was een vraagbaak voor ouders en collega’s. Ook voor kinderen van andere scholen betekende ze iets door het geven van weerbaarheidstrainingen op school.

Loopbaan

Voordat Juf Joke op de Toermalijn aan de slag ging, werkte ze op de Flambou in Oosterbierum en op de Skeakel in Sexbierum. De start van haar loopbaan in het onderwijs was op Sint Maarten.

Foto’s: CBS Toermalijn