Nieuwe muziekcompositie als ode aan het Wad

HARLINGEN - Never Ending Orchestra (NEO) en Sense of Place ontwikkelen dit jaar, in het kader van LF2018, samen een Waddencompositie. Een muziekstuk dat het Waddengebied symboliseert en een ode brengt aan het UNESCO Werelderfgoed.

De compositie wordt zoveel mogelijk gecomponeerd voor en door de Fryske mienskip. De bedoeling is dat Fryske HaFaBra-korpsen (harmonie, fanfare en brassband) het stuk gaan spelen bij speciale gelegenheden en evenementen in Fryslân en dat het samen met de Fryske ‘muzykmienskip’ verder ontwikkeld kan worden.

Basis

De basiscompositie wordt gecomponeerd door Erik Woltmeijer en is een toegankelijk stuk met een fijne melodie die makkelijk blijft hangen. Een compositie die past bij het Waddengebied en haar bewoners, en de nodige symboliek van het Wad in zich heeft.

Tegelijkertijd zal het een modern, stoer en eigentijds stuk worden met een lichte theatrale inslag. Zodra de compositie opgeleverd is, zal het stuk worden uitgevoerd bij verschillende projecten en evenementen van Sense of Place en NEO. Plaatselijke korpsen zullen daarvoor worden benaderd met de vraag om het stuk in te studeren en uit te voeren.

Doorontwikkelen

Er is een uitdrukkelijke wens om de compositie in de toekomst verder te kunnen ontwikkelen. Daarbij kan worden gedacht aan de mogelijkheid om er tekst en zanglijnen aan toe te voegen. Ook worden mogelijkheden onderzocht om met muzikaal talent uit verschillende muziekgenres het stuk op andere manieren te spelen en te verdiepen, crossover-versies te ontwikkelen of erop te improviseren.

NEO en Sense of Place zien samen tal van mogelijkheden om de Waddencompositie in te zetten en met verschillende activiteiten in de toekomst uit te werken. De Waddencompositie kan daarmee ook beschouwd worden als een gezamenlijk stuk ‘legacy’ vanuit NEO en Sense of Place. Het stuk zal in de toekomst nog jarenlang in verschillende uitvoeringen te horen zijn en steeds verder verspreid worden.

Never Ending Orchestra

NEO is het gezicht van de Friese muzykmienskip. De springplank van muzikaal talent, de drijvende kracht achter bijzondere podia en verrassende muziekproducties. Samen met haar partners Keunstwurk, CityProms, Fryslân Pop, Popfabryk, SAKO en OMF creëert NEO een blijvende muzikale impuls op het gebied van talentontwikkeling, sociale cohesie en muziek in de zorg.

Sense of Place

Sense of Place maakt het onzichtbare zichtbaar: de langzame, onstuitbare processen waaraan het Waddengebied onderhevig is, deels vergeten cultuurhistorie, maar ook de schoonheid van het prachtige UNESCO Werelderfgoed. Met culturele landschapsprojecten worden ze herontdekt en uitvergroot. Sense of Place initieert en ondersteunt projecten die de beleving van het Waddengebied vergroten en zorgen voor meer waardering voor het gebied bij een breed publiek.