‘Hup, in de benen’ bij start Week van de Valpreventie

TZUMMARUM / BERLTSUM - In de Week van de Valpreventie van 1 tot en met 7 oktober staan risico’s op vallen en vitaal ouder worden centraal. Fysio Eijzenga brengt dit onderwerp onder de aandacht in Tzummarum en Berltsum. De start wordt verricht door wethouder Boukje Tol op maandag 1 oktober om 10.00 uur in Nij Bethanië in Tzummarum. Woensdag 3 oktober is er eenzelfde programma vanaf 14.30 uur in Berlingastate in Berltsum.

Fysiotherapeut Anna Hester Slob van Fysio Eijzenga geeft hierin een presentatie met als titel ‘Hup, in de benen’. Daarin geeft zij tips hoe ouderen valparrtijen kunnen voorkomen en hoe ze hun huis veiliger kunnen maken om valongelukken te voorkomen. Naast enkele bewoners van Nij Bethanië is iedereen welkom om op 1 oktober mee te doen aan de Week van de Valpreventie.

Daarnaast wordt Dobbelfit gespeeld, een speciaal door Fysio Eijzenga aangeschaft spel. Het spel maakt ouderen op een leuke manier bewust dat ze veel kunnen doen om de kans op een val te verkleinen. Ze leren over bewegen, medicijngebruik, voeding/vitamine D. Er wordt actief gewerkt aan balans en spierkracht voor de 65-plusser.

Achtergrond

Volgens bronnen van VeiligheidNL hebben in 2016 naar schatting 96.200 mensen van 65 jaar en ouder een SEH-afdeling bezocht na een privé-valongeval. Dit is 82% van alle valongevallen bij 65-plussers. Reden genoeg voor onze praktijk om van de Week van de valpreventie een succes te maken. Meer informatie is te lezen op https://www.veiligheid.nl/valpreventie.