AMS ontvangt internationaal gezelschap

FRANEKER - Twintig leerlingen en twaalf docenten van scholen uit Duitsland, Polen, Turkije, Spanje, Portugal en Italië zijn van 24 tot en met 28 september te gast bij CSG Anna Maria van Schurman in Franeker. Dit in het kader van het Erasmus+-project ‘Digital Empathy’, waarbij taal, cultuur, ICT en sociale inclusie centraal staan.

Burgemeester Apotheker verwelkomt het internationale gezelschap, dat vervolgens in een uitgebreid programma kennismaakt met de Friese en de Nederlandse taal en cultuur, en met Franeker als academistad in het bijzonder. De AMS koppelt deze internationaliseringsweek aan het meertaligheidsprogramma van de school.

Sinds twee jaar biedt de AMS meertalig voortgezet onderwijs (mvo). Dat betekent dat leerlingen naast vakken in het Nederlands ook vakken kunnen volgen in het Engels en Fries. Mvo is ook op de AMS volop in ontwikkeling, met internationale certificering als stip op de horizon.

Academiestad Franeker

Naast onder meer een bezoek aan de hotspots van Amsterdam, skûtsjesilen in Earnewâld, een kaatsclinic en workshops digitale vaardigheden, vormt een cultuur-wetenschappelijke tour door Franeker een van de highlights in het programma.

Met een college in de Borniastins en een bezoek aan het Planetarium en het Martenamuseum onder leiding van de Stichting Academie van Franeker, worden de leerlingen en docenten ondergedompeld in Franeker als academiestad.

Eduard van Zuijlen, voormalig burgemeester van de gemeente Franekeradeel en voorzitter van de stichting: ,,Het doel van onze stichting is de identiteit van Franeker als academiestad te versterken door de oude academie nieuw leven in te blazen en de wetenschap in Franeker terug te brengen.

Daarbij vinden we het van groot belang de verbinding aan te gaan met het regionale onderwijs, om zo ook de wetenschappelijke belangstelling bij kinderen te stimuleren. Wij juichen de internationale week van de AMS in alle opzichten dan ook van harte toe.”

Het Erasmusproject ‘Digital Empathy’ duurt nog tot augustus 2019. Na het bezoek aan Franeker volgen voor de AMS nog trips naar Portugal, Spanje en Italië.