Op de motor door Noord-Vietnam: lezing in kerk Wier

Wiebe Biesma uit Heerenveen reist veel. Zuidoost-Azië is daarbij één van zijn favoriete bestemmingen, vooral Noord-Vietnam. Over zijn reizen naar dit land vertelt hij zondag 7 oktober vanaf 15.00 uur in de Ioannis Teatertsjerke in Wier. Daarbij laat hij mooie foto’s zien.

Biesma, die intussen al 25 keer Azië bezocht, boekt vooraf alleen een vliegticket. Eenmaal ter plekke organiseert hij de reis en het verblijf daar. Zo huurde hij de laatste vier keer dat hij Noord-Vietnam bezocht een motor. De toestand van de wegen is er soms zo slecht dat die voor auto’s of bussen niet geschikt is.

Geen massatoerisme

Dit land is nog niet ontdekt door het massatoerisme. Als buitenlander ben je nog een bijzonderheid voor de plaatselijke bevolking. Men is daar nog niet aan gewend en leeft nog het oude leven, zonder beïnvloeding door het toerisme.

Zoals in de provincie Ha Giang. Daar leven in kleine dorpjes nog zogenaamde ‘minorities’, etnische minderheden die hun oorspronkelijke gebruiken koesteren. Net als hun eigen mythen en sagen en hun kleurige klederdracht.

Groot contrast

Het contrast met de drukte en het lawaai van de grote steden zoals Hanoi is heel groot. Voor een westerling is het een complete cultuurshock, die een dergelijke reis tot een buitengewone ervaring maakt.

Wiebe ondersteunt zijn verhaal met veel prachtige beelden. Hij gaat daarbij uitgebreid in op de praktische aspecten van een reis door Azië, vaak toegespitst op de situatie in Noord-Vietnam.

Natuurlijk komen landschap en cultuur aan de orde, maar ook hoe je op eigen gelegenheid door dit land kunt reizen. Wat eet je en waar slaap je? Welke toeristische attracties mag je niet missen? En zijn er mogelijkheden om ze georganiseerd te bezoeken, zonder dat je over eigen vervoer beschikt?

Ook voor andere, nog onbeantwoorde vragen, neemt Wiebe graag alle tijd. Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123.