Schoonmaakactie Skjin Wetter in Franeker

Bij de grote schoonmaakactie Skjin Wetter op zaterdag 6 oktober ruimen vrijwilligers op vier plaatsen aan de elfstedenroute zwerfafval op. Dat gebeurt onder andere in Franeker en Harlingen. Rond de schoonmaakactie is een ludiek progamma waarbij onder andere een 3D-printer wordt gebruikt.

Duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers gaan aan de slag. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de Friese Milieu Federatie, Wetterskip Fryslân en de Elfstedengemeenten.

Iedereen is welkom om het opruimspektakel bij te wonen. Daarnaast is er op elke locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval. Hylke van der Kamp gaat in Franeker aan de slag met een speciale 3d printer die van pet-flessen nieuwe objecten kan maken.

Op de dag zelf gaan onder andere kanovereniging Onder de Wadden, Duikteam Miramar en Scouting Andromeda helpen tijdens het opruimen. De activiteit vindt plaats rond de grachten van de Noorderbleek nabij de hoek van de Ipeysingel. De aftrap van de actie is om 10.30 uur.

Tijdens Skjin Wetter wordt het opgeviste afval gewogen. Dit is belangrijk voor de prijsvraag die wordt georganiseerd. Hieraan kunnen alle inwoners van Fryslân meedoen en raden hoeveel afval er op 6 oktober uit het water wordt gehaald.