Dit weekend volop Under de Toer premières

Harlingen - Het afgelopen Culturele Hoofdstadjaar is er enorm veel gebeurd rondom het project Under de Tor en het project is zeker nog niet afgelopen. Van de 31 manifestaties zitten er nog zeven voorstellingen in het vat, waarvan er dit weekend vier premières gepland staan. ‘Op de Terp Almenum’ beleeft vanavond, vrijdag 5 oktober, haar première in Harlingen.

De andere drie premières zijn voor De Merakels fan Nijlân (Nijlân), De tael van et hatte (Ter Idzard) en Yn it Skaad fan ’e Toer (Ryptsjerk). Van ossen in de kerk tot een opengebroken graf; de onderwerpen, de voorstellingen en verhalen zijn uniek, maar alle voorstellingen zijn helemaal Under de Toer.

Naast de premières zijn er komend weekeinde nog een drietal voorstellingen te zien die al eerder zijn gestart. Haren in de wind (Langezwaag), Slauerhoff: in Memoriam Patris (Leeuwarden) en De Profylfoto fan Klaas (Wommels) gaan verder. Er valt dus nog veel te beleven ûnder de toer.

Slotstukken

Verderop in oktober gaan de twee projecten ‘De Klok moat Werom in Kortezwaag’ (10 oktober) en ‘De Slach by Boxum’ in Boksum (19 oktober) in première. In november breekt het slotstuk aan; ‘Tusken Twa Twuorren’ in Wergea duurt van 11 tot en met 24 november.

In de meer dan 30 projecten van Under de Toer, die gedurende het Culturele Hoofstadjaar zijn getoond, staan de verhalen van evenzoveel Friese kerktorens centraal. Het project wordt inmiddels een voorbeeld genoemd van verbindingen die zijn gelegd tussen deze verhalen, kunstenaars en de mienskip.

De diversiteit aan manifestaties bracht een diversiteit van mensen op de been die met elkaar de verhalen uit verleden en heden opnieuw hebben kunnen beleven, betrokkenen én publiek. Het is mede met dank aan de bijzondere steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds,dat dit project gerealiseerd kon worden.