Flink aan de bak tijdens Kuiper Brandarisrace

HARLINGEN - De 25ste editie van de Kuiper Brandarisrace voor klassieke platbodemjachten wer zaterdag gezeild. De zeilrace van Harlingen naar Terschelling is bestemd voor klassieke platbodemschepen, zoals klippers, tjalken, aken, botters en skûtsjes. De Harlinger zeilkotter Neeltje won.

Toen in 1994 de Brandaris op Terschelling vierhonderd jaar bestond, werd Herman Brandsma, eigenaar van café het Noorderke, gevraagd om iets te organiseren. Ter afsluiting van het jubileumjaar werd voor de eerste keer de Brandarisrace georganiseerd met toen al vijftig schepen die door sponsoren gehuurd werden. Nu is het aantal schepen beperkt tot maximaal tachtig stuks.

De weersvoorspelling met kans op weinig tot geen wind voor deze editie deed vermoeden dat het een drijfpartij zou worden. Maar dat pakte geheel anders uit. De bemanningen van de diverse schepen moesten flink aan de bak.

De Harlinger zeilkotter Neeltje van eigenaar Willem Koornstra, die al meer dan tien jaar meedoet met een redelijk vaste bemanning, startte dit jaar met toevallig wedstrijdnummer 25 in de klasse Kotters, Botters en Zeeschepen. De bemanning bleek in de afgelopen jaren goed op elkaar ingespeeld geraakt. Er was wel eens een prijs behaald, maar dit jaar werkte het team als een goed geoliede machine. Dit resulteerde in de eerste prijs in hun klasse.

De race verliep vrijwel zonder problemen dankzij de goede begeleiding van alle vrijwilligers en de KNRM, zij het dat van het startschip Snip van schipper Tjebbe Tammes uit Harlingen door een deelnemer aan de wedstrijd het vlaggetje op de boeg van boord werd gezeild.

De winnaars van de overige klassen waren: Tjalken, Eenvoud. Grote Klippers, Eensgezindheid. Kleine Klippers, Nicolaas Mulerius. Aken en Skûtjes, Grote Jager