Claudy Jongstra Kunstenaar van het jaar

SPANNUM - Uit acht finalisten is Claudy Jongstra uit Spannum als Kunstenaar van het jaar 2019 gekozen. Zij is daarmee een van de acht kunstenaars die de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aanvoeren, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen. De verkiezing wordt uitgevoerd door de Stichting Kunstweek.

Claudy Jongstra staat al sinds 2006 in de Galerie van hedendaagse kunstenaars. Opvallend genoeg kreeg ze in eerste instantie onvoldoende stemmen van het panel om weer genomineerd te worden.

Maar daar was het publiek het niet mee eens en met behulp van een groot aantal voorkeurstemmen kwam ze met een wildcard in de halve finale terecht. In tweede instantie honoreerde het panel haar alsnog met een plek in de finale waaruit ze nu dus is gekozen tot Kunstenaar van het jaar 2019.

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij tijdens de verkiezing zowel deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. Er zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Stichting Kunstweek heeft als doelstelling om beeldende kunst in het algemeen te promoten en bekendheid van van Nederlandse beeldend kunstenaars en hun werk in het bijzonder.