Ruilmarkt maakt van sinterklaasinkopen duurzaam feestje in Franeker

Franeker - Het ‘heerlijk avondje’ levert veel ouders behalve een leuke avond ook stress op. Cadeautjes zoeken, geld uitgeven terwijl die decembermaand al zo duur is. Daarnaast komen ook de morele bezwaren. Is het nog wel van deze tijd allemaal nieuwe spullen te blijven kopen? Daarom organiseert Joekje Bijkerk van Stad10 een Recycle Sint op woensdag 21 november op CSG Anna Maria van Schurman, locatie De Optimist aan Galjoen 29 in Franeker.

Stad10, initiatiefnemer van de speelgoedruilmarkt in Franeker vindt het belangrijk om speelgoed een tweede leven te geven. ,,Waarom zou je elk jaar iets nieuws kopen als je ook kunt ruilen? En wat is er nou mooier dan bewust en duurzaam met speelgoed om te gaan?

Ruilen is het nieuwe kopen

Elif Algu, oprichter van Recycle Sint en eigenaar van Brand Social Impact bureau Branding A Better World is het hier mee eens. Algu: ,,Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.’’

Duurzaamheid mag ook leuk zijn. Daarom is er Recycle Sint. Dat is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens gezellig, slim en -niet onbelangrijk- goed voor de portemonnee. Overigens wordt het speelgoed dat niet is geruild geschonken aan een goed doel.

Daarom roept Joekje Bijkerk op om alvast spelletjes, puzzels, speelgoed en knuffels waar je kind niet meer naar omkijkt te gaan verzamelen en deze in te levren op 21 november. Voor elk stuk speelgoed krijg je een waardebon, variërend tussen 1, 2, 4 en 6 punten. Kom vervolgens met de waardebonnen op het ruilmoment om ‘nieuw’speelgoed te scoren of geef de bonnen aan iemand die het goed kan gebruiken.

De speelgoedruilmarkt in Franeker vindt plaats op woensdag 21 november op CSG Anna Maria van Schurman, locatie De Optimist aan de Galjoen 29 in het Hamburgerrak. Ouders kunnen speelgoed inleveren tussen 16.00 tot 17.00 en tussen 18.15 en 19.15 uur. Vanaf 19.30 uur tot 21.30 uur kan het ruilen beginnen onder het genot van een kopje thee of koffie. Op recyclesint.org en Facebook (stad10) is meer informatie te vinden over de spelregels.