Waadhoeke fietstocht langs verborgen pareltjes

REGIO De gemeente Waadhoeke herbergt veel mooie verborgen pareltjes, zo ontdekten de enthousiaste fietsers Jochem van Weelie, Marcel van der Galiën en Rien Venema. Te mooi om niet met anderen te delen, zo waren ze van mening. Zo ontstond het idee van een fietstocht langs die pareltjes die tegelijkertijd een culinaire en culturele verrassingsrit wordt. 4 september staat de eerste versie van Waadhoeke fietstocht gepland.

Het wordt een fietstocht die voor iedereen geschikt is, voor jong en oud en voor snellere en langzamere fietsers. Er kan gekozen worden voor diverse afstanden: 19, 40, 70 of 110 kilometer. Iedere afstand krijgt zijn eigen starttijd. De start is bij De Doelen in Franeker, nadat er genoten is van een kopje koffie met een Franeker Loskop.

,,Het is een hele mooie regio met een enorme veelzijdigheid. Er zijn zoveel mooie plekjes en stukjes te ontdekken en dit ligt gewoon om de hoek, zoveel moois in je achtertuin! Die mooie pareltjes willen we laten zien”, leggen de initiatiefnemers uit. ,,Maar we wilden meer. Geen gewone fietstocht, maar eentje met wat extra’s. Door samen te werken met lokale ondernemers kunnen we dat stukje meer bieden. Waadhoeke Fietstocht moet laten zien hoe sport en beweging zorgen voor verbinding in de maatschappij. Voor verschillende doelgroepen. De snelle fietsers kunnen kiezen voor een langere afstand met een vroegere starttijd, voor veel mensen zal 40 kilometer een mooie afstand zijn en voor gezinnen met kinderen is de kortere afstand van 19 kilometer precies genoeg. We hopen dat de versoepelingen doorzetten, maar ook als dat niet het geval is, is de tocht prima te organiseren.”

Als bijzondere plekjes noemen de organisatoren onder ander de bunker van Koehoal en de vlinder- en insectenidylle. ,,We zijn in contact met de stichting die in de bunker van Koehoal een expositie organiseert. Speciaal voor de fietstocht gaan ze die dag open. Wie wil, mag een kijkje nemen. Het moet niet, maar kan en mag wel. Alle vier afstanden komen langs de Theetuin in Slappeterp, daar zal een proeverij zijn van hapjes uit Waadhoeke. Van aardappel van Bildts Genot met een stoofpotje van Dykstrastate en vlierbloesem van de theetuin zelf. Even een rustpunt. Even genieten. We eindigen op het Sjûkelân met een klein broodje Frysk Angusburger met Waadhoekse topping en een (h)eerlijk Planetenpilsje uit Franeker of appelsap uit Berlikum. Alle deelnemers wacht daar een unieke herinnering. Wat dat is, is nog een verrassing. Onderweg passeren de fietsers nog meer culinaire mogelijkheden die op eigen gelegenheid en eigen kosten bezocht kunnen worden.”

Het is de bedoeling dat de fietstocht een jaarlijks terugkerend evenement wordt op de eerste zaterdag van september, telkens met andere routes en andere culinaire en culturele verrassingen. Maximaal duizend fietsers kunnen deelnemen aan de tocht. Iedereen moet zich online inschrijven en moet aan de start het startbewijs op de telefoon of een geprinte versie kunnen laten zien. ,,We kunnen dit prachtige evenement aanbieden voor 7,50 euro per persoon, inclusief koffie met Loskop en de culinaire verrassing in Slappeterp. Kinderen tot en met 12 jaar mogen meedoen voor 3,50 euro. We zijn heel blij en trots dat dit mede mogelijk gemaakt is door de gemeente Waadhoeke en het Iepen Mienskips Fûns en sponsoren uit de regio. Door hun bijdragen kunnen we de prijs betaalbaar houden. We hebben geweldige medewerking gekregen van de gemeente, zij hebben actief met ons meegedacht en het beweegteam Waadhoeke is aangehaakt. Wethouder Caroline de Pee was meteen enthousiast en heeft toegezegd mee te zullen fietsen.”

De deelnemers krijgen de route op papier mee en de route zal eveneens met pijlen worden aangegeven. De groep die 110 kilometer fietst, zal tussen 8 en 9 uur starten, de 70 kilometer tussen 9 en 10, de groepen die 40 en 19 fietsen, tussen 10 en 11 uur. ,,Rustig beginnen met een kopje koffie en dan op pad, genieten van het mooie en lekkere wat Waadhoeke te bieden heeft, dat is wat we voor ogen hebben. Als het lekker weer is, hopen we dat mensen nog even doorschuiven naar het terras bij De Bogt fen Guné, De Doelen of doorlopen naar het festival Hjoed yn it park wat ook die dag plaatsvindt. De routes leiden langs dijken, weidse landschappen, pittoreske dorpjes en de stad Franeker.”

Meer informatie en inschrijven: waadhoekefietstocht.nl.

Suwarda Vis.