FOTO’S | De bal rolt bij het Heldenteam van Franeker

FRANEKER Als plezier het doel is, waren er dinsdagmiddag alleen maar winnaars op het veld bij SC Franeker. Daar vond de kick-off plaats van het Heldenteam: een ploeg voor voetballiefhebbers met een beperking.

Het is het laatste uurtje van de middag als de spelers en hun ouders onder een fraai voorjaarszonnetje binnendruppelen op het kunstgrasveld van SC Franeker. Aan het hek hangen ballonnen in de clubkleuren en voor de spelers ligt een heus clubtenue te wachten. Daar gaat gerust het gepersonaliseerde Heerenveen-shirt met de eigen naam achterop even voor uit.

‘Onderdeel van de club’

,,Het is belangrijk dat ze zich onderdeel van de club voelen”, stelt Yde Weistra, één van de initiatiefnemers. Hij steekt zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken: ,,Dit is één van de mooiste dingen die ik in mijn leven heb gedaan”, zegt hij ergens halverwege de allereerste training. ,,Twee jochies kwamen apart van elkaar aan. Beiden waren wat nerveus en ze hikten er tegenaan om het veld op te gaan, maar toen zagen ze elkaar. Het zijn maatjes van school. Ze sloegen de handen om elkaars schouder en liepen het veld op.”

De aanlooptijd voor het oprichten van het Heldenteam bedraagt zo’n driekwart jaar. Een groep moeders pakte de handschoen op en vormt sindsdien een werkgroep, waar ook Weistra onderdeel van is. Vanuit de gemeente komt steun in de persoon van buurtsportcoach Lammert Harkema ,,Zonder hem hadden we het vast ook wel gered, maar dan was het niet zo makkelijk en leuk geworden”, aldus Weistra.

‘Hopen op groot succes’

Ook Harkema noemt het traject ,,één van de leukste dingen” die hij in zijn jaren bij Beweegteam Waadhoeke gedaan heeft. ,,Ik ben blij dat we vandaag starten en we hopen dat het de komende weken een groot succes wordt”, vertelt hij in zijn korte openingswoordje ten overstaan aan spelers en ouders. Dan geeft hij snel de beurt aan trainers Niek Tiemersma en Marcel van Wintershoven.

,,Wat gaaf dat jullie hier allemaal zijn!”, steekt eerstgenoemde enthousiast van wal. Na een kort voorstelrondje begint de training dan echt. Het veld is verdeeld in verschillende vakken, gemarkeerd met gekleurde hoedjes. Niek legt uit dat het ‘witte eiland’ de centrale plaats is. Hier wordt steeds naar teruggekeerd voor besprekinkjes en uitleg. Een gestructureerde opzet die voor alle spelers en speelsters duidelijk is.

Juichen

Na de nodige dribbel-meters, komt een geliefd onderdeel: het afronden. Balletje inspelen, terugkrijgen en uithalen. En: juichen. ,,Ben je blij?”, vraagt trainer Marcel na weer een goal. Hij steekt, om het goede voorbeeld te geven, bij ieder doelpunt zelf de handen in de lucht.

Wethouder Caroline de Pee is ook aanwezig bij de kick-off. Zij fungeert bij deze oefening zelfs een luxe assistent-trainster door de ballen keurig klaar te leggen voor de inlopende spelers. ,,Dit is prachtig. Dit bestond nog niet in Waadhoeke en het is mooi dat het van onderop is opgezet. Al die blije koppies, dat maakt veel goed”, kijkt ze tevreden toe.

Ook in de afsluitende partijtjes staat het plezier voorop. Een corner wordt even makkelijk een doeltrap en een overduidelijke handsbal wordt vakkundig genegeerd. ,,Dat is iets voor de volgende keer”, zegt het trainersduo na afloop lachend. Zij worden bijgestaan door een viertal assistentes die in Franeker 1 voetballen.

Kringgesprek

Niek leidt na afloop de evaluatie in de vorm van een kringgesprek. ,,Waar zijn we ook alweer mee begonnen?”, vraagt hij aan de groep. ,,Dribbelen”, is al snel het goede antwoord. ,,En welke aanwijzing gaven we daarbij?” ,,De bal aan de voet houden”, klinkt het vlotjes.

Hij besluit met een vraag die niet direct een sportieve aanleiding heeft, maar juist kenmerkend is voor de onderlinge sfeer en het achterliggende doel: ,,Wie wil er iemand een complimentje geven?”, geeft hij als voorzet. ,,Iedereen deed het heel goed”, is het antwoord van één van de speelsters. Het vat de middag perfect samen.

Iederen dinsdagmiddag

Tot aan de zomervakantie is er iedere dinsdagmiddag een training, daarna wordt de balans opgemaakt richting het nieuwe seizoen. Weistra legde eerder al eens uit waar de aanduiding ‘Heldenteam’ vandaan komt, waar vaak gesproken wordt van ‘G-voetbal’. ,,Dat wordt vaak geassocieerd met ‘gehandicaptenvoetbal’, maar de ‘G’ kwam bij de KNVB als logische letter na de d’s, e-tjes en f-jes. Wij vinden het niet zo prettig klinken. Wij noemen het liever onze Heldenteams”, zei hij eind januari, toen het initiatief wereldkundig werd gemaakt.

Er staat inmiddels een elftal op papier, maar er is nog ruimte voor meer aanmeldingen, melden ook trainers Marcel en Niek. Eerstgenoemde komt uit Amsterdam, maar woont sinds drie jaar in Skalsum. ,,Daar woont Jantje ook”, doelt hij op één van de spelers. ,,Hij en Huub zijn vriendjes. Toen ik hoorde dat ze een team gingen samenstellen heb ik me meteen aangemeld als vrijwilliger.”

‘Halve seconde nadenken’

Hij vormt een duo met Niek. Die hoefde volgens Yde Weistra ,,een halve seconde na te denken”, toen hij gevraagd werd als trainer. ,,Ik zei meteen ja”, bevestigt hij lachend. ,,Ik mag ook de jeugd van Cambuur trainen, maar hoe mooi is het om ook training te geven aan een groep die nooit de Eredivisie zal bereiken. En dat in Franeker, mijn stad, dat is alleen maar bonus.”

Het is volgens de jongste van de twee trainers belangrijk om meteen een relatie op te bouwen. Marcel knikt instemmend. ,,Je even voorstellen, een boks”, noemt hij als kleine voorbeelden. ,,En ze zeiden bijna allemaal ‘tot volgende week’. Dat is een bevestiging dat het leuk is geweest.”

Yme Gietema.