In welk vlak produceert Bertha55 haar eerste vlaai? World Servants Tzum organiseert koeienschijtactie

Hun reis wordt een jaar uitgesteld, maar de Actiegroep Tzum van World Servants zit niet stil. Zaterdag 29 mei staat een nieuwe actie om geld in te zamelen op de planning. Een uiterst ludieke: de koeienschijtactie.

Want het besef dat ze deze zomer niet zouden afreizen naar Zuid-Afrika en Myanmar kwam steeds meer bovendrijven bij de acht jongeren uit het dorp. Corona. Vanuit de organisatie kwam begin maart de uitstel-boodschap. ,,Dat gebeurde via een livestream. Zo zijn we online bij elkaar gekomen. Alle landen waren ‘oranje’”, vertelt de 18-jarige Maaike van den Berg. ,,Van binnen hoop je dat het wel doorgaat, maar we zijn ook realistisch.”

,,De deelnemers die al een jaar gewacht hebben en ook deze zomer niet kunnen, gaan niet meer naar het buitenland. Zij werken in Nederland aan een project. Ik ben blij dat wij nog een kans hebben.”

En dus gaat de blik al snel op 2022. Zelfde groep, zelfde doelen: het bouwen van een kind- en jeugdcentrum in Zuid-Afrika en een trainingscentrum in Myanmar.

,,De organisaties daar bouwen deze zomer vast de fundering, volgend jaar helpen wij mee met het centrum”, legt Maaike uit. Zeven van hen gaan naar Karatara in Zuid-Afrika, één kiest voor Htan ta Pin in Myanmar.

Ook onveranderd: de acht moeten hun reis zelf bekostigen. Door het extra jaar hebben ze langer de tijd om het streefbedrag van twintigduizend euro bij elkaar te sprokkelen. Het grootste deel daarvan is al binnen, maar vanwege corona viel een aantal activiteiten ook weg. ,,De eigen bijdrage blijft gelijk. Die drempel willen ze zo laag mogelijk houden, maar als het lukt om meer in te zamelen zou dat leuk zijn.”

Daar moet onder meer de koeienschijtactie aan bijdragen. ,,Via via hoorden we dat dit twintig jaar geleden ook eens gedaan is op het dorpsfeest in Tzum en de actiegroep in Leeuwarden heeft het vorig jaar gedaan”, verklaart Maaike het idee.

Op zaterdag 29 mei wordt een koe losgelaten in een weiland bij familie Palma in Tzum. Dat weiland is ingedeeld met 225 genummerde vakken. Belangstellenden kunnen een lot kopen met daarop een nummer dat correspondeert met één van die vlakken. De hoofdprijs is voor degene met het vaknummer waarin Bertha55 haar eerste vlaai produceert. ,,Weer eens wat anders”, lacht Maaike.

De eerste honderd loten zijn al verkocht. ,,En als het heel veel meer dan 225 worden, doen we het misschien wel twee keer, zodat iedereen evenveel kans heeft.”

De loten zijn tot en met 16 mei te koop via geef.ws/koeienschijtactie.

Lees ook: Acht jongeren uit Tzum aan de slag voor World Servants