Wie ontwerpt De Skûle Welzijn Tuin?

FRANEKER Wie ontwerpt De Skûle Welzijn Tuin? Die vraag stelt de welzijnsorganisatie. Ideeën en ontwerpen zijn welkom. 

De Skûle Welzijn is een non-profit- en welzijnsorganisatie die zich bezighoudt met maatschappelijke vraagstukken. ‘Onze taak is te bouwen aan een samenleving waarin iedereen van waarde is en er toe doet. En dat doen we samen met gemeente, instanties, organisaties, medewerkers, vrijwilligers én de mensen die de doelgroep vormen. We doen dat door middel van tal van gerichte activiteiten en projecten’, zo omschrijft het zichzelf.

De organisatie is gevestigd in een monumentaal pand uit 1665 aan de Godsacker 35 in Franeker. Een fraai gebouw met een zee aan ruimte voor medewerkers, vrijwilligers en heel veel activiteiten. Achter het pand, ingeklemd tussen andere gebouwen, staan drie oude perenbomen in een ‘tuin’ van ruim 500 vierkante meter.

Die tuin is vooralsnog niet veel meer dan een grijs betegeld plein. Dat moet anders. De ligging, grootte, entree en de perenbomen vormen een ideale basis voor een ontmoetingsplek: De Skûle Welzijn Tuin.

‘En dat is precies wat we ervan willen maken: een beschutte, zonnige en voor iedereen toegankelijke tuin om te ontmoeten, te ontspannen, activiteiten te organiseren of je zomaar prettig te voelen’, zo laat de organisatie weten. ‘Daarvoor zoeken we enthousiaste en creatieve tuinliefhebbers die deze tuin voor ons kunnen ontwerpen.’

Er wordt wel een aantal voorwaarden gesteld aan het ontwerp. Zo moet het een inclusieve en voor alle doelgroepen toegankelijke tuin worden. Ook moet het ontwerp uitnodigen tot ontmoetingen en activiteiten en moet de tuin het hele jaar door aantrekkelijk zijn.

Tot slot wenst de organisatie een budgetneutraal tuinontwerp: zoveel mogelijk circulair, fairtrade én duurzaam.

Ontwerpen kunnen tot 1 mei worden ingestuurd. Daarna worden de inzendingen bekeken door een commissie van vijf leden. De winnaar wordt voor 1 juni 2021 gebeld. Het ontwerp van de winnaar wordt in overleg met de ontwerper uitgevoerd.

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Corien van Stam voor meer informatie over de speciale aandachtspunten en een corona-proof-afspraak voor een bezoek aan wat nu ‘de tuin’ is. Dat kan via tel: 0617518765 of mail: info@deskule.nl.