Schuilschuur dolblij met geld na tv-quiz ‘Weet ik veel’

OUDE BILDTZIJL In september werd Neeltje van den Brand gebeld door een medewerkster van RTL4. Of ze de quiz ‘Weet ik veel’ kende. Van den Brand werd gevraagd of ze met haar stichting De Schuilschuur mee wilde doen. Deelnemers aan de quiz spelen voor goede doelen. Sportpresentator Jan Joost van Gangelen won samen met student Ramaiko Zuidema ruim 11.000 euro voor De Schuilschuur. Een zeer welkom bedrag waarmee Van den Brand haar droom verder kan realiseren.

Al een paar jaar is Van den Brand druk bezig appartementen te realiseren in de schuur waarin ze zelf ook haar woning heeft gebouwd. Stichting De Schuilschuur wil betaalbaar onderdak bieden aan mensen die in scheiding liggen en niet de financiële middelen hebben om een huis of appartement te huren of op korte termijn in aanmerking komen voor een woning. Waar mogelijk biedt De Schuilschuur ook een luisterend oor. Van den Brand vertelt: ,,In 2001 ben ik als Brabantse in Oude Bildtzijl komen wonen. Ik heb op vele plekken in Europa gewoond en gewerkt. Friesland voelde als emigreren. Ik kwam voor de liefde naar Friesland. Samen begonnen we een zoektocht langs de kust. Hier stond een huis te koop, niet ver van waar ik nu woon. Ik voelde me meteen thuis. In 2006 kocht ik deze schuur en heb ik er een huis in gemaakt. Samen met mijn man en onze zoon woonde ik in die tijd in een noodwoning naast de schuur. Helaas liep onze relatie in 2008 op de klippen. Mijn partner is toen vertrokken maar kon geen woonruimte vinden. Hij is toen tijdelijk op een camping gaan wonen. Ik besloot hier te blijven en het zelf te gaan doen.”

,, Door omstandigheden moesten een paar jaar later mijn toenmalige partner en ik uit elkaar en weer deed zich hetzelfde probleem voor. Die lastige situatie. Je hebt besloten niet samen verder te gaan, maar je bent noodgedwongen nog bij elkaar bij gebrek aan geschikte ruimte. Het ontneemt je de kans verder te gaan met de rest van je leven. Zo groeide bij mij het idee van De Schuilschuur. Het is zo belangrijk je eigen plekje te hebben. Ik heb het idee geopperd en heb mensen om me heen verzameld. We hebben toen een 24-uurs livestream crowdfunding-actie gedaan vanuit de Aerden Plaats. We boden van alles aan voor 50 euro. We maakten een promo-filmpje voor een voetbalclub, maakten gedichten, riepen mensen op te doneren en ga zo maar door. Er werd geweldig gereageerd. Zo zijn we heel naïef begonnen, maar de actie bracht 6000 euro op. Ik heb er veel van geleerd. Als je gaat vragen, is iedereen bereid je te helpen! We krijgen geld binnen via donaties maar worden ook geholpen bij de bouw. Zo is er een installateur uit het westen die hier alles wat elektra betreft aanlegt, een schilder, die zijn tijd en expertise doneert, bedrijven, die hun facturen aanpassen, vrienden die de handen uit de mouwen steken en mijn vader (83), die onmisbaar is en vaak vanuit Brabant op werkvakantie komt. Stichting De Schuilschuur werd een feit na het belangeloos oprichten van de stichting door een notariskantoor in Berlikum.”

 Het geld van de televisiequiz kwam op een goed moment: Door corona ligt het werk voor haar bedrijf ToNeeltje (trainings- en evenementenbranche) stil en heeft ze wel tijd voor de bouw en alles wat daar bij komt kijken. De quiz is al in september opgenomen, maar pas onlangs uitgezonden. Op televisie zagen de toeschouwers dat Van Gangelen en Zuidema 16.000 euro wonnen, daar bleef na aftrek van kansspelbelasting zo’n 11.500 euro van over.

 In het voorjaar hoopt Van den Brand de appartementen te kunnen openen. ,, Groots en feestelijk. Graag wil ik Jan Joost van Gangelen en Ramaiko Zuidema erbij hebben en natuurlijk vraag ik of Beau van Erven Dorens, die de quiz presenteert, de opening wil doen. De opening is voor iedereen die heeft gedoneerd en meegeholpen. We zijn al een heel eind, maar de puntjes moeten nog op de i. Wilt u of wil je ook meedoen of meehelpen? Dat kan. www.deschuilschuur voor donaties of info@deschuilschuur.nl voor hulpaanbod. We hebben nog een tegelzetter, tuinmannen en straters nodig.”

Suwarda Vis.