Academie organiseert online-college over Engelse koning Henry VIII

FRANEKER De Academie van Franeker organiseert woensdag een online-college verzorgd door Manon Borst, directeur van Museum Martena.

Zij vertelt het fascinerende verhaal van Henry VIII en zijn zes echtgenotes, waarvan hij er maar liefst twee liet onthoofden vanwege beschuldigingen van overspel of hekserij. Hendrik VIII (1491-1547) was koning van Engeland en Ierland en stond bekend om de vele oorlogen onder zijn bewind en zijn royale levensstijl en hofhouding.

Manon Borst zag een portret van Anna van Kleef in het Louvre, geschilderd door Hans Holbein de jongere en daarmee begon haar belangstelling voor Henry VIII en zijn vrouwen. De kunstenaar was rond 1530 vanuit Basel naar Engeland vertrokken en met een aanbevelingsbrief van Erasmus op zak werd hij door sir Thomas More geïntroduceerd aan het hof. Van bijna alle echtgenotes van Henry VIII is een portret van Holbein bewaard gebleven. Zijn schilderijen maken dat de hoofdpersonen van het verhaal blijven intrigeren.

Het publiekscollege start 25 november om 20:30 uur via het YouTube-kanaal van de academie van Franeker. De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het online stellen van vragen.