Alzheimer Café op Radio Eenhoorn: ‘Veiliger en makkelijker kan niet’

REGIO Het is niet anders: de vaste locatie van het Alzheimer Café, woonzorgcentrum Saxenoord, is nu even niet geschikt voor de 50 à 60 bezoekers die het Café doorgaans telt. De gezellige en informatieve bijeenkomsten stopzetten is geen optie. Coördinator Arjen Miedema is dan ook erg blij met de nieuwe locatie: Radio Eenhoorn. ,,Vanuit je eigen huis, op je eigen bank het Alzheimer Café bezoeken: veiliger en makkelijker kan het niet”.

Alzheimer Café is voor veel mensen met dementie, hun partners, familieleden en andere belangstellenden iets om naar uit te kijken. Gezelligheid, begrip en informatie gaan er hand in hand. Daarom is Miedema blij met de samenwerking met Radio Eenhoorn.

De eerste editie wordt dinsdag 27 oktober uitgezonden. Erbij zijn is makkelijk: via de ether op 107,7 FM, de kabel of via de www.radioeenhoorn.nl. De vaste bezoekers zullen er zeker bij zijn, maar de organisatoren verwachten ook de vaste luisteraars van Radio Eenhoorn. En dat is mooi, want hoe meer mensen geïnformeerd worden over Alzheimer, waar toch elk jaar weer heel veel mensen door getroffen worden, hoe beter. De ziekte van Alzheimer, dementie, is een ingrijpende ziekte en die heb je nooit alleen. Ook partner en familieleden worden erdoor getroffen.

Arjen Miedema, medicus in ruste, is al sinds de start in 2009 als coördinator betrokken bij het Alzheimer Café Noordwest Friesland. ,,Alzheimer Café is een initiatief van Alzheimer Nederland en in de jaren ‘90 opgericht om het leven van mensen met dementie, hun partners en familieleden wat te veraangenamen. Vóór die tijd stond de medische wereld machteloos tegenover dementie en verdwenen veel mensen die dementeerden in de psychiatrie. Het was een taboe, je sprak er niet over, want het etiket ‘gek’ was snel opgeplakt. Gelukkig is daar heel wat in veranderd. Dementie is geen taboe meer en daar hebben de Alzheimer Cafés, die door het hele land worden georganiseerd, ongetwijfeld aan bijgedragen’’, aldus Arjen Miedema.

In ons land krijgt een op de vijf Nederlanders met de ziekte van Alzheimer te maken. Het zijn vooral ouderen en de vergrijzing heeft daar ongetwijfeld mee te maken, maar de ziekte kan ook jongeren raken. Miedema: ,,Oud of jong, dementie brengt veel verdriet en onzekerheid. De behoefte aan een klankbord, aan informatie en aan onderling contact is groot. Bijna iedereen doorloopt dezelfde fases, want zolang het gaat blijft degene met dementie thuis en dus onderdeel van het gezin. Maar er komt een moment waarop thuisblijven niet meer gaat en het verpleeghuis roept.”

Op de maandelijkse bijeenkomsten, tot vóór corona in Saxenoord, komen tussen de 50 tot 60 mensen. Mensen met dementie, hun partners, familieleden, mensen uit de zorg of gewoon belangstellenden. Sommige Alzheimer Café’s houden het klein en zijn alleen toegankelijk voor mensen met dementie en hun partner. Maar in Franeker is gekozen voor een bredere opzet. ,,Wij vinden het belangrijk dat er overal en met iedereen over dementie gesproken moet kunnen worden. Die openheid vind je in ons Alzheimer Café terug en wordt door betrokkenen als heel plezierig ervaren. Dankzij de inzet van 15 enthousiaste vrijwilligers kunnen we de bezoekers een warme en veilige plek bieden. Wij nodigen meestal een spreker uit die een facet van de ziekte bespreekt en na de pauze alle tijd neemt om vragen te beantwoorden. Soms houden we een interview met een betrokkene, een ervaringsdeskundige. We zorgen dat er door het jaar heen een balans is en zowel degene met dementie als de mensen om hem of haar heen, geïnformeerd en gesteund worden.”

Met ingang van dinsdag 27 oktober, van 19.00 tot 20.00 uur, vindt het Alzheimer Café niet meer plaats in Saxenoord. De corona-maatregelen laten dat niet toe. ,,Langer uitstel of afstel was geen optie’’, zegt Arjen Miedema. ,,We zijn dan ook heel blij met de mogelijkheid die Radio Eenhoorn ons biedt. Alzheimer Café vanuit je eigen huis en vanaf je eigen bank. Het zal even wennen zijn en de fysieke contacten gaan zeker gemist worden, maar we doen er alles aan er een informatieve avond van te maken. Voor deze eerste keer hebben we Millie de Bruijn, psycholoog bij Noorderbreedte, uitgenodigd om te praten over de diagnose dementie en hoe het dan verder moet. Detty ten Dolle en Margriet Zijlstra gaan met Millie in gesprek en stellen de vragen die iedereen na de verdrietige diagnose wil stellen: wat houdt dementie in, hoe verloopt de ziekte en hoe ga ik ermee om. Deze eerste keer is er helaas nog geen mogelijkheid om vragen te stellen, maar dat gaat zeker komen.”

De komende Alzheimer Cafés van Noordwest Friesland vinden elke vierde dinsdag van de maand plaats: tot nader bericht via Radio Eenhoorn. Van 19.00 tot 20.00 uur.