Zoektocht naar eigenaar verloren trouwring na exact drie jaar afgerond

KIMSWERD Een verhaal dat van toevalligheden aan elkaar hangt, maar een gelukkig einde kent. Hoe de eigenaar van een verloren trouwring zich exact drie jaar na dato meldt bij de vinder. ,,Het is heel bijzonder.”

Het is een zonnige dag als Willem de Haan uit Kimswerd op 17 oktober 2017 zijn fiets pakt en samen met zijn hond langs de Dijksterbuursterlaan trekt. Door de bietenrooiende boeren ligt er echter veel drek en modder op het fietspad, waarop De Haan halverwege omdraait om terug te keren. ,,Hoe verder ik fietste, hoe erger het werd. Ik zei tegen de hond: ‘Kom, we gaan weer’. Op het moment dat ik mijn fiets omdraai zie ik iets schitteren in een kluit modder”, reconstrueert hij. ,,Ik peuter een ring er uit. Die heb ik thuis schoongemaakt. Toen kon ik de inscriptie lezen.” WIEKE 15-08-1986 komt aan het licht. De zoektocht naar de eigenaar -haar man dus- begint.

Onder meer via Facebook en lokale media doet De Haan een oproep. Van wie is toch die gouden ring? ,,Er kwam wel respons, maar geen één die voldeed aan de naam en datum.” Er komt zelfs een Wieke langs die ook een trouwring mist, maar in haar geval klopt de datum niet.

,,Een maand geleden heb ik het bericht nogmaals op Facebook gezet met het verzoek dit te delen”, aldus De Haan. Dat gebeurt massaal: bijna negenduizend gebruikers plaatsen het bericht op hun tijdlijn. En dan komt de doorbraak: ,,Ik was verbijsterd. Op 17 oktober, precies drie jaar later, meldde iemand zich via Messenger”, doelt De Haan op de chatservice van Facebook. ,,Het bleek de schoonzus van Wieke te zijn. Zij heeft Wieke ingelicht.”

Gevonden september 2017 bij Kimswert deze Gouden Trouwring met inscriptie WIEKE 15-08-1986. Ik heb al op diverse manieren geprobeerd de eigenaar te achterhalen. Svp dit bericht zoveel mogelijk te delen

Geplaatst door Willem de Haan op Woensdag 16 september 2020

Een telefoongesprek tussen de vinder en de vrouw van de eigenaar volgt. ,,Ze stuurde een foto door van haar hand met haar ring. Dat is op drie steentjes na exact dezelfde als de ring die ik hier heb.” De verbazing is hoorbaar in de stem van De Haan.

,,In 2016 waren ze dertig jaar getrouwd en hebben ze nieuwe ringen aangeschaft”, weet De Haan na het telefoontje dat hij had met het echtpaar uit Oosterwolde. ,,Wieke vertelde dat haar man wat was afgevallen en dat de nieuwe ring wat los zat. Hij heeft een kantoorbaan, dus hij heeft er geen acht op geslagen.”

Die kantoorbaan is bij Wetterskip Fryslân, maar De Haan vermoedt dat de man -,,zijn naam houd ik even voor me”- drie jaar geleden op locatie aan het werk is geweest in Kimswerd. ,,Naast de plek waar ik ‘m gevonden heb loopt een vaart. Het onderhoud wordt gedaan door het Wetterskip..”

De Haan is zich drie jaar later bewust van alle toevalligheden: ,,Het is niet zo dat ik continu naar de grond kijk. En had ik doorgefietst, dan had ik de ring nooit gezien.”

,,Ik heb mezelf zaterdagavond nog wel even in de arm geknepen: is het werkelijk waar? Ja, het is echt zo gebeurd.”

Als het echtpaar terug is van hun vakantie, komt het langs in Kimswerd om de ring op te halen.