Geen Noordelijk Film Festival, wel Noordelijk Film Programma

REGIO Na de aankondiging van de nieuwe maatregelen van de overheid, waaronder het verbod op evenementen, heeft de organisatie van het Noordelijk Film Festival moeten besluiten dit jaar geen filmfestival meer te kunnen organiseren.

Het vertonen van films in goed geventileerde bioscopen met maximaal 30 personen op 1,5 meter afstand is echter veilig bevonden en gaat dan ook gewoon door in de Friese bioscopen en filmtheaters. Daarom stelt de organisatie enkel en alleen het speciaal geselecteerde filmprogramma beschikbaar aan de bioscopen die hun deelname al hadden bevestigd. Bovendien roept de organisatie filmbezoekers op om alleen met eigen vervoer naar een bioscoop of filmtheater te gaan in zijn of haar nabije omgeving.

De deelnemende bioscopen en filmtheaters zijn (vooralsnog) Slieker Film en Pathé Cinema in Leeuwarden, De Bios en De Lawei in Drachten, CineSneek, De Bios in Heerenveen en De Koornbeurs in Franeker. Door het filmprogramma zo uit te spreiden over de provincie hoopt de organisatie de reisbeweging van het publiek te beperken en toch een bijzondere, culturele ontsnapping te kunnen bieden in deze lastige tijden van een gedeeltelijke lockdown. De bioscopen en filmtheaters zijn ruim opgezet en kunnen de kleine groepen mensen van maximaal 30 personen per zaal goed en veilig opvangen, dus de organisatie is blij dat ze op deze manier toch een stukje inhoud en filmbeleving kan leveren. Een ‘festival’ kan het overigens niet meer genoemd worden. Er moeten nu zoveel projecten en activiteiten geannuleerd worden en zonder horeca en randprogrammering, kan het filmprogramma an sich ook niet meer als festival of evenement worden ervaren.

Artistiek leider en filmprogrammeur Fredau Buwalda: ,,We moeten dit jaar helaas het energieke 48 Hour Film Project missen, maar ook de feestelijke première van de Look@Me-films, de internationale gasten, al onze enthousiaste vrijwilligers, de activiteiten voor filmmakers, live muziekoptredens en al die spontane en avontuurlijke ontmoetingen rondom de films en activiteiten. Dat is heel verdrietig, maar ook begrijpelijk in deze tijd. We hopen met het ‘Noordelijk Film Programma’ dat wij nu overdragen aan de bioscopen en filmtheaters toch nog wat moois te bieden in de donkere dagen, iets waar mensen naar uit kunnen kijken, want juist in een lockdown kan een veilige culturele ontsnappingsmogelijkheid ook van groot belang zijn. Het zal niet voor niets zijn dat de overheid de bioscopen en filmtheaters nu niet sluit.”

De films zijn te zien tussen 11 en 15 november.