Hoe Eresdé in vijftien jaar uitgroeide tot gerenommeerde naam in de schoonmaakwereld

HARLINGEN Schoonmaakbedrijf Eresdé in Harlingen bestaat vijftien jaar. In die periode is het uitgegroeid tot een gerenommeerde naam in de schoonmaakwereld. Hoe dat komt? Een gesprek met directeur Henk Vlietstra.

,,Eigenlijk klopt de naam helemaal niet meer", zegt directeur Henk Vlietstra halverwege het gesprek lachend. ‘Eresdé’ is de fonetische uitspraak van de letters RSD, wat zou moeten staan voor Regionale Schoonmaak Dienstverlening. ,,Maar die naam was al bezet, dus toen hebben we er een e voor, tussen en achter gezet”, legt hij uit. ,,Maar eigenlijk zou het nu ‘Elesdé’ moeten heten. Landelijke Schoonmaak Dienstverlening.”

Hij denkt niet serieus na over een naamswijziging, maar het letterspel is tekenend voor zijn onderneming. In vijftien jaar is het bedrijf uitgegroeid tot één van de grotere spelers -zeker in Noord-Nederland- in de schoonmaakwereld, met vier kantoren en ruim 340 werknemers in vaste en parttime dienst.

En zonder arrogant over te willen komen: hij had het wel verwacht, toen hij in 2005 voor zichzelf begon.

Het is in dat jaar dat hij zich afscheidt van het schoonmaakbedrijf in Franeker dat dezelfde naam heeft als hij. Geen toeval. Het is het bedrijf van zijn vader Wijtse Vlietstra. Het is ook het bedrijf waar Henk zelf in 1986 onderaan de ladder begint. Letterlijk, in dit geval. ,,Dat was op mijn zestiende. Ik heb alle klussen op het gebied van specialistisch reinigen en algemene schoonmaakwerkzaamheden wel meegemaakt. Dat was een goede leerschool.”

Tien jaar later treedt hij toe tot de directie van schoonmaakbedrijf Vlietstra, maar in 2005 verlaat hij de zaak na ,,interne perikelen”. Er is met name gesteggel met halfbroer en toenmalig eigenaar Jan. ,,Ik heb het besluit genomen dat ik het zo niet langer wilde en ben er uit gestapt. Die keuze heb ik aan de overige directieleden voorgelegd. Mijn vader was destijds als commissaris nog verbonden aan het bedrijf, maar hij zei: als jij er uitstapt, ga ik ook. Hij had geen vertrouwen meer in de onzakelijke denkwijze van Jan.”

,,Jullie komen mij nog wel eens tegen in de schoonmaakwereld”, herhaalt Henk de woorden die hij anderhalf decennium geleden meegeeft aan zijn toenmalige medebestuurders. ,,Daar werd wat om gelachen, maar dat lachen is hen inmiddels wel vergaan.”

Samen met zijn vader opent hij een nieuw kantoor en huurt hij een kleine loods in Franeker. ,,Dat zat hemelsbreed vijftig meter van elkaar”, doelt hij op de zaak die hij dan net verlaten heeft. Zelf mag Henk vanwege een concurrentiebeding twee jaar lang geen oude klanten benaderen, maar zijn vader heeft dat voorbehoud niet. ,,Dat heeft wel geholpen, maar anders hadden we het ook wel voor elkaar gekregen”, klinkt het zelfverzekerd. ,,Het gaf wel wat reuring: er waren ineens twee schoonmaakbedrijven in Franeker.” Een aantal jaar terug is schoonmaakbedrijf Vlietstra overgenomen waardoor een faillissement werd voorkomen.

Na twee jaar -in 2007 dus- betrekt hij de locatie in Harlingen, waar eerder bouwbedrijf Ballast Nedam in zit. Tweeduizend vierkante meter. ,,Als het eenmaal wat gaat lopen, zijn de kantoren zomaar vol”, vertelt vader Wijtse zijn zoon destijds. En hij krijgt gelijk.

In sneltreinvaart vertelt Henk over de ontwikkeling en groei van zijn bedrijf. Hij wordt in het begin nog wel eens voor gek verklaard, want juist in de vorige crisis start hij een nieuwe onderneming. Die scepsis is gelogenstraft: ,,Er was steeds volop werk. Wij hebben nooit een slecht jaar gehad.”

,,We hadden al een goeie naam in de calamiteitenreiniging”, noemt hij als voorbeeld van de voortvarende start. ,,Maar ook in het specialistisch reinigen. We hebben de kennis en we weten hoe we zaken aan moeten pakken.”

Om snel operationeel te zijn in heel Noord-Nederland (,,Wij staan binnen een uur bij klanten op de stoep”), opent Eresdé ook kantoren in Leeuwarden, Groningen en Zwolle. ,,We krijgen jaarlijks zo’n achthonderd gevallen van brand- en waterschade en overige calamiteiten. Op dat gebied zijn we wel marktleider, denk ik.” Grote contracten met onder meer verzekeraars zorgen voor ,,een goede basis”.

Daar komt nu een dik coronahoofdstuk bij. ,,Ik zag het in maart al wat aankomen”, doelt Vlietstra op de pandemie die nog steeds voortduurt. Zijn bedrijf slaat dan al massaal persoonlijke beschermingsmiddelen in -mondkapjes, handschoenen, brillen, etc.- en loopt wat dat betreft voor de muziek uit. ,,Ik heb ook meteen de website laten aanpassen, dat we naast reinigen ook desinfecteren. Op het moment dat het echt los ging, hebben we door het hele land werkzaamheden verricht.”

De ondervinding met het grondig desinfecteren heeft het bedrijf al, dus dat wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden. ,,We hebben al ervaring met andere virussen en besmettingen in ziekenhuizen en restaurants. We weten wat we moeten doen.”

De opdrachtenportefeuille groeit echter snel. En daar zitten best bijzondere klussen bij: ,,Kijk, daar achter je, op die foto’s”, wijst hij vanuit zijn kantoor. Een mannetje of acht poseert op een niet alledaagse werkomgeving. ,,Dat is een onderzeeër”, verduidelijkt Vlietstra. ,,Daar hebben ze twee weken op gezeten om ‘m helemaal te reinigen en te desinfecteren.”

Ook de ambassades van Taiwan en Georgië maken onlangs kennis met het personeel van Eresdé. ,,We hadden 45 mensen fulltime in dienst alleen in de reiniging en desinfectie vanwege corona.”

Dat kunnen er best meer zijn. Vanwege dat vermaledijde virus groeit de werkloosheid in Nederland, maar juist daar wringt iets, vindt Vlietstra. Het is lastig om personeel te vinden. ,,Ik kan morgen twintig mensen fulltime laten beginnen.”

Want als hij over de toekomst spreekt (,,we kijken altijd vooruit") is dat het grootste struikelblok. ,,We hadden misschien wel twee keer zo groot kunnen zijn, maar we kunnen moeilijk aan mensen komen. Daardoor wordt onze ambitie geremd. Dat is best frustrerend.”

Een gepland groots feest met alle 340 medewerkers om stil te staan bij het vijftienjarig bestaan ging niet door, maar met de leidinggevenden en het kantoorpersoneel is hier toch enige aandacht aan geschonken in De Doelen in Franeker. ,,Daar hebben we besloten: we gaan op naar de twintig jaar.”

Yme Gietema.