Van Sickemastate in Herbaijum resteren alleen de poort en de gracht

,,Het verbaast u misschien dat het weinig tot de verbeelding sprekende gebouw op de foto in deze reeks van staten en stinzen opgenomen is. Maar u kunt het ook zo zien: van de meeste staten die er ooit geweest zijn (180 of meer), is niets over. ''

Friesland een provincie van boerderijen en kerken? Ja, maar er is veel meer. Zoals prachtige staten en stinzen. Elke week bezoekt Peter Nieuwenhuijsen een andere. Deze week Sickemastate. Van de Sickemastate in Herbaijum staat in elk geval nog iets overeind dat aan de voormalige state doet denken, samen met de gracht. Toegegeven, het is minder fraai dan de poort van Liauckemastate, maar toch meer dan niks.

,,En Sickemastate zelf was geen kleinigheid. Op een 18e-eeuwse tekening zien we twee forse en fraaie gebouwen die zo tegen elkaar zijn gebouwd dat ze één geheel vormen. Het oudste deel stamt uit de 15e eeuw en het is wel aardig te vermelden dat de Sickema van 1484, van wie we het testament kennen, een vrouw was. Zij liet de state na aan de kinderen van haar zoon, met de naam Rinia; de state was er toen dus al lang.

In 1664 werd hier Sicco van Gosliga geboren, die zo te zien naar de state werd vernoemd. Sicco werd later een belangrijk politicus voor Friesland en ‘gedeputeerde te velde’ voor de Republiek. Hij verhuisde al spoedig met zijn ouders naar Dongjum, naar de mooie, nieuwe Gosligastate. In de Dongjumer kerk staat zijn marmeren grafmonument.

Terug naar de poort. Ik spreek er iemand die foto’s maakt. Zij vindt er weinig eer aan te behalen. Volgens haar zijn de onderste stenen 15e-eeuws. ‘Zo zal de hele poort er ooit hebben uitgezien, en dan met mooie gevels erop. Er zitten ook zeventiende-eeuwse geeltjes in. Maar ja, erg fotogeniek is het niet. Ik denk wel eens: in andere landen kom je veel vaker ruïnes tegen en deze poort zou er mooier uitzien als alles wat niet oud is, er helemaal af ging. Naar zo’n ruïne zal men eerder komen kijken dan naar dit’.

En ze probeert het nog eens vanuit een andere hoek. Een bord met achtergrondinformatie zou wellicht de belangstelling voor deze poort aanwakkeren. En laat nu Sicco van Gosliga in de ‘canon van Friesland’ opgenomen zijn!''

Peter Nieuwenhuijsen

Prijsvraag

Rondom de Friese staten en stinzen wordt ook een prijsvraag gehouden. Te winnen valt een vorstelijke overnachting in een van de mooiste B&B’s van Friesland: Huize Boschoord in Sint Nicolaasga. Om mee te doen, klik hier.