Pluktuin Plukgeluk levert eerste veldboeket voor goede doel op

SINT JACOBIPAROCHIE - Plukgeluk is een bloementuin van 10.000 vierkante meter op het Bildt. Voor een tientje wordt één vierkante meter ingezaaid met veldbloemen. Zodra de bloemen plukrijp zijn, krijgen donateurs een uitnodiging om zelf een veldboeket samen te stellen. De opbrengst van het project gaat naar drie goede doelen.

De pluktuin van 10.000 vierkante meter ligt aan de Koudeweg 36 in Sint Jacobiparochie en is een initiatief van Rotary Oldehove-Leeuwarden en akkerbouwer Gerlof Rienks.

43 soorten

In het veld zijn 43 soorten bloemen gezaaid, waaronder klaprozen, zonnebloemen, goudsbloemen, korenbloemen en asters. Donateurs kunnen kiezen hoeveel vierkante meter ze willen laten planten. Elke vierkante meter kost tien euro.

Als de tuin plukrijk is krijgen ze een uitnodiging om zelf een veldboeket samen te stellen. Mede-initiatiefneemster Jelma Dekker verwacht dat het veld tot eind september volop kleur biedt en dat donateurs ook meerdere malen kunnen plukken.

Goede doelen

De opbrengst van de pluktuin komt ten goede aan drie goede doelen, te weten het kleinschalig wooninitiatief Us Dream voor mensen met een ernstige beperking, de Voedselbank Leeuwarden en de Vogelwacht in het Bildt.

Burgemeester Waanders heeft zaterdag de tuin officieel in gebruik genomen met het plukken van een bos veldbloemen. Ze prees daarbij het project omdat het bijdraagt aan de biodiversiteit in de gemeente.

De bloemen trekken insecten aan en daarmee weer vogels en andere dieren. Waanders gaf aan dat er niet alleen binnen de gemeente over wordt gesproken, maar dat er ook daadwerkelijk iets wordt gedaan.