Diety Runia maakt foto van de maand bij De Zoeker

FRANEKER - In tijden van corona moet iedereen zich aanpassen. Dit geldt natuurlijk ook voor Fotokring De Zoeker. Daarom werd ook deze keer de maandelijkse bijeenkomst gehouden in de vorm van een zogenaamde videobijeenkomst onder leiding van Henk Hofman. De foto die als ‘Foto van de Maand’ de meeste stemmen kreeg, werd gemaakt door Diety Runia uit Sexbierum. Ze schreef het volgende verslag.

,,Het thema van deze maand was De regel van derden. Bij deze regel verdeel je het beeld zowel verticaal als horizontaal in drie denkbeeldige, gelijke stukken. Deze denkbeeldige lijnen en hun vier kruispunten worden dan gebruikt om de hoofdelementen te positioneren en uit te lijnen om zo er meer nadruk aan te geven.

De keuze van het onderwerp was vrij. Dit leidde ertoe dat er heel diverse onderwerpen binnenkwamen, die daarna werden besproken. Uiteindelijk werd mijn foto gekozen als foto van de maand.

Mijn keus was gevallen op een uitgebloeide paardenbloem. Als lens gebruikte ik de Micro Nikkor 85 1:3.5. Mijn fototoestel met afstandsbediening stond op een statief. De bloem stond in een flesje op de tafel met een zwart doek als achtergrond.

Als belichting gebruikte ik een ledlamp, die rechts van voren op de bloem gericht was. Na veel foto’s te hebben gemaakt, koos ik voor deze foto, omdat deze precies aan de eisen van de ‘regel van derden’ voldeed.

De foto is gemaakt met de volgende instellingen: sluitertijd: 0.33 sec, diafragma: 4.50, ISO 100, brandpunt: 127mm.

Ook in juni zal er weer een videobijeenkomst worden gehouden. Het thema van de maand is dan Molens.’’