FOTO'S | Henk Angenent en Syb van der Ploeg verrassen Saxenoord

FRANEKER – Al jaren fietsen voormalig Elfstedenwinnaar Henk Angenent en zanger Syb van der Ploeg op pinkstermaandag samen de Elfstedentocht. Nu de tocht op pinkstermaandag niet door gaat, besloten Angenent en Van der Ploeg een alternatieve tocht te doen en het zorgend personeel èn de kwetsbare ouderen een hart onder de riem te steken. In Franeker werd Saxenoord bezocht.

 

In alle elf steden werd een verpleeghuis verrast met een optreden, in Franeker was dat Saxenoord.

De twee besloten de tocht toch te fietsen, maar dan met een missie. Samen waren ze er al snel uit dat ze het zorgend personeel een blijk van waardering wilde geven en tegelijkertijd de kwetsbare ouderen een warm gebaar.

Syb van der Ploeg: ,,In deze moeilijke tijd moeten we allemaal op een creatieve manier proberen de eenzaamheid onder de mensen te verlichten. Het raakt mij te zien hoe groot het verdriet is. Samen met Henk Angenent wilde ik daarom dit muzikale en sportieve gebaar maken naar deze kwetsbare ouderen, hun families en het zorgpersoneel.”

Door de coronacrisis dreigen kwetsbaren en ouderen in een sociaal isolement terecht te komen. De provincie Fryslân is daarom begin april 2020 gestart start met de campagne: Fryslân yn Ferbining. Doel is om inwoners van de provincie die afhankelijk zijn van hulp, te verbinden aan instanties of activiteiten die steun bieden. Gedeputeerde Douwe Hoogland: ,,De coronakrisis hat in grutte ympakt op de leefberens yn ús provinsje. Mei Fryslân yn Ferbining wolle wy de mienskip bemoedigje en minsken fierder helpe yn dizze drege tiid. De bydrage fan Syb en Henk is dêryn in geweldich inisjatyf.” Het startsein werd op de voor de Elfstedentocht symbolische Zwettehaven in Leeuwarden gegeven om 07.15 uur door gedeputeerde Avine Fokkens.

Henk Angenent herinnert zich Franeker nog goed van zijn winnende Elfstedentocht: ,,Al dat publiek daar, dat gaf me echt een boost. Dat heeft zeker bijgedragen aan de overwinning.’’ De ouderen en het zorgend personeel hing deze zonnige Hemelvaartsdag uit de ramen, er werd volop meegezongen en meegedeind op de muziek. Het was duidelijk dat het gebaar van Angenent en Van der Ploeg zeer werd gewaardeerd.

Uiteraard moest er ook gestempeld worden, de twee deden tenslotte wel de Elfstedentocht. Door het raam werd de stempelkaart overhandigd aan de 101-jarige mevrouw Miedema – Van der Schaaf. Zij voorzag de beide fietsers op veilige afstand van het stempel van Franeker.

Marcel Teensma maakte een fotoreportage.