Jupiter ‘76 op koers met winst in laatste thuiswedstrijd

FRANEKER - De nummer 2 en 6 van de competitie, Jupiter ‘76 en Spartanen 4 uit Wognum, stonden zondagmiddag tegenover elkaar in De Trije. Jupiter is in een spannende strijd om de titel verwikkeld met St. George en Commandeur/VVW. Met de 19-13 zege zondag deden de Franeker handbalsters wat ze moesten doen.

Vanaf het eerste fluitsignaal weten de dames gelijk al kansen te creëren alleen leidt het op dat moment nog niet tot doelpunten. Na twee goede reddingen van keepster Sandra Hofstra komt Jupiter in de 4de minuut op voorsprong door een vrije bal van Iris van der Veen. De Spartanen maken de gelijkmaker, maar Jupiter staat goed in de verdediging en neemt voor de tweede keer de leiding in de wedstrijd dankzij een schot van Marie-jetske Lettinga.

Als in de volgende aanval Rianne Mendel de bal in de linker bovenhoek achter de keepster laat verdwijnen, wordt het 3-1 en lijkt er niets aan de hand. Jupiter heeft de touwtjes in handen en kansen genoeg om de voorsprong verder uit te bouwen, maar de lat en keepster staan in de weg.

Buitenkansje

Na de 3-2 is Rianne M. attent bij een terugspringende bal van de keepster van de Spartanen en zij laat dit buitenkansje niet onbenut en scoort vanaf de cirkel: 4-2. De Spartanen blijven het proberen en de Jupiterverdediging moet de gehele wedstrijd scherp blijven. Na een aanval over meerdere schijven maakt Marie-jetske de vijfde Jupitertreffer en na een strakke pass van Maaike Osinga scoort Marie-jetske ook de 6-2.

Beide ploegen blijven vervolgens aardig in balans en beide keepsters staan even in de spotlight. Sandra Hofstra stopt met een sterke reflex een strafworp, maar ook de keepster van de Spartanen stopt een 7m worp. Jupiter voert het tempo op en via break-outs van Nynke de Jager en Iris wordt het 8-3. Het gat lijkt te zijn geslagen maar de Spartanen weigeren de strijd op te geven en komen terug tot 8-5.

Vliegend uit de startblokken

Het slotwoord in de eerste helft is alsnog aan de Jupiterdames als Maaike via een vrije worp de bal in het net achter de keepster doet belanden: 9-5 ruststand. Nadat de puntjes op de i zijn gezet door coach Maarten Jansen gaan de dames van Jupiter na rust vliegend uit de startblokken.

Marie-jetske ziet Marije Bijlsma vrij op de cirkel te staan en zij zorgt voor de 10-5. Het gaat dan hard en de Spartanen hebben moeite om het scoren bij te benen. Binnen 5 minuten scoren de Franeker dames nog 4 keer. Door offensief te verdedigen kunnen ze de bal een paar keer onderscheppen en via de break scoren. Iris en Marie-jetske waren daarbij beide tweemaal de doelpuntenmaaksters: 14-5.

Ruime voorsprong

De Spartanen komen via een strafworp iets tot 14-7, waarna Nynke het 15de doelpunt aan Jupiterzijde laat noteren. Na een break-out van de Spartanen loopt Jupiter via een afstandsschot van Marie-jetske, en twee breaks van Iris en Marie-jetske simpel uit naar 18-8.

De Franekers verliezen even de controle over de wedstrijd waardoor de Spartanen 2 keer gemakkelijk scoren. En de bezoekers houden het initiatief waardoor ze weer 2 keer scoren. Iris stelt de winst veilig door uit een break-out de 19de goal voor Jupiter op het scorebord te zetten. De eindstand wordt uiteindelijk 19-13 en zo blijven de dames van Jupiter volop in de strijd om het kampioenschap.

Komend weekend zijn de dames vrij en dan volgen op 22 en 28 maart nog twee uitwedstrijden.