Noarderleech

Het buitendijkse gebied van Friesland Noarderleech (Noorderleeg) hoort officieel niet bij de Atlantikwall, maar dat maakt de geschiedenis niet minder boeiend.

Boven de kwelders lieten Duitse vliegers oefenbommen vallen op houten nepschepen. Vanuit de bunker werden hun prestaties door de legertop gevolgd. De locatie kreeg de naam SF Marrum, wat stond voor Scheinflughaven, oftewel schijnvliegveld. Het nabijgelegen Kweldercentrum van It Fryske Gea vertelt het verhaal van de luchtoorlog boven de Waddenzee en de vele graven van neergehaalde piloten in de dorpen in de buurt, die hieraan herinneren.

Een bijzonder verhaal is ook dat van het bemanningslid van een Amerikaanse B17 die in december 1943 boven Ferwert neerstortte. Een Duitse officier die het vliegtuig moest bergen, was ingekwartierd op een boerderij achter de zeedijk. Hier woonde op dat moment ook Jouke Bouwma, met wie de officier enkele dagen een kamer deelde. Omdat Jouke geen goede schoenen had, gaf de officier hem een paar van de gesneuvelde vlieger. De officier wist niet dat Jouke in werkelijkheid Ruben Kahana heette en een Joodse onderduiker was. De schoenen liggen nu in het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden als ‘schoenen van waanzin’.