Huis kopen? In deze Friese gemeente betaal je het minst

REGIO - De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Friesland bedroeg in 2019 257.700 euro. Dat is flink onder het landelijk gemiddelde, dat voor het eerst boven de drie ton (308.000) uitkwam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In Friesland ben je het goedkoopst uit in de gemeente Noardeast-Fryslân, met een gemiddelde verkoopprijs van 194.800 euro. Het duurst zijn de Waddeneilanden, met Vlieland voorop (404.100 euro). De eilanden halen het gemiddelde in Friesland flink op, op het vasteland - dus gerekend zonder de vier Waddeneilanden - kom je uit op een prijs van 231.000 euro. De Fryske Marren is de duurste gemeente op het platteland, met een doorsnee prijs van 268.800 euro.

Het CBS zegt dat je in Delfzijl (Groningen) het minst betaalt voor een woning (155.000 euro) en in Bloemendaal (Noord-Holland) het meest: gemiddeld 832.000 euro. Zes van de tien gemeenten met de laagste gemiddelde verkoopprijs liggen in de provincie Groningen.

Gemiddelde hoger door villa's

De gemiddelde verkoopprijs is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde verkoopprijs doorgaans hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen.

 

Goedkoopste huis

 

Ben je voor een prikkie op zoek naar een huis? Dan staat mogelijk in Koudum in de gemeente Súdwest-Fryslân nog een leuke opknapper voor je: het goedkoopste woonhuis van Friesland kan voor 79.000 euro van jou zijn en wordt via Funda aangeboden. Het gaat om een voormalig koetshuis dat tegenwoordig in gebruik is als schuur en een woonbestemming heeft.

 

Duurste huis

Een woonboerderij in Dijken (De Fryske Marren) met zestien kamers is het duurste huis van de provincie. Voor 2.795.000 euro krijg je onder andere een zwembad, bioscoop met bar en een fitnessruimte.