Mûntsewei bij Oosterbierum krijgt geen passeerstroken

De Mûntsewei bij Oosterbierum is niet onveilig. Daarom komen er geen passeerstroken, meldt het college van Waadhoeke in antwoord op vragen van SAM.

Zowel de politieke partij SAM als Dorpsbelang Oosterbierum trok in december aan de bel toen de bermen helemaal kapot gereden waren en er gevaarlijke situaties voor fietsers ontstonden. Dit wijdt het college aan extreme weersomstandigheden. Het was een uiterst nat najaar, waardoor de bermen extreem verzadigd raakten met water. Andere jaren kwamen er nauwelijks meldingen over slechte bermen. Op het verzoek van Dorpsbelang om passeerstroken aan te leggen, gaat het college dan ook niet in. ,,In normale omstandigheden is deze weg niet onveilig.’’

Burgemeester en wethouders wijzen erop dat door de aanleg van zulke stroken het verkeer toe zal nemen. Ook zal bermschade blijven bestaan. Dat de bermen nu kapot werden gereden, had ook te maken met omleidingen bij Tzummarum, waardoor de Mûntsewei vaker gebruikt werd. De gemeente belooft in deze omstandigheden voortaan op tijd platen neer te leggen die kunnen dienen als tijdelijke passeerstroken.

Het aanleggen van tijdelijke stroken kost 23.000 euro, maar een definitieve oplossing wordt veel duurder. Nu is de gemeente jaarlijks 800 euro kwijt aan bermherstel. Tijdelijke verbreding lijkt het probleem voor jaren op te lossen, maar de gemeente stelt dat de berm nog verreden zal worden en tijdelijk onderhoud nodig blijft.