Scholenkoepel Odyssee in het rood, toezichthouders weg

Scholenstichting Odyssee in Sneek heeft ,,tonnen’’ te veel uitgegeven. Er was al een half miljoen euro uit de reserves gehaald.

De koepel van veertien basisscholen in Súdwest-Fryslân en Harlingen had al gerekend op een overschrijding van een half miljoen euro uit de reserves, als extra investering in de onderwijskwaliteit. Door het lerarentekort en langdurige ziektes komt daar deze tegenvaller van ,,tonnen’’ bovenop.

Drie leden van de raad van toezicht zijn opgestapt. Drie interim-toezichthouders zijn inmiddels geïnstalleerd. Zij moeten de boekhouding op orde brengen. De Stichting Odyssee heeft fusieplannen met onderwijskoepel Gearhing. De streefdatum was 1 januari 2020. ,,Die fusie gaat door, maar wordt uitgesteld naar een later moment’’, schrijft het bestuur in een persverklaring.

De stichting noemt ook de leerlingenkrimp als oorzaak voor de krapte. ,,Odyssee moet meer op de financiën letten dan tot nu toe voorzien.’’ In Harlingen heeft de raad over de situatie gedebatteerd. In Súdwest-Fryslân staat het in januari op de agenda.