Lezing over de trek van de paling

KORNWERDERZAND - It Fryske Gea houdt vrijdag 15 november van 19.30 tot 20.30 uur in het Afsluit Wadden Center de lezing ‘Het neusje van de paling’.

De lezing wordt gegeven door onze natuurgids en gaat over reislustige vissen over de hele wereld. Aanmelden kan tot uiterlijk een dag van te voren (tot 15.00 uur) via www.itfryskegea.nl/lezing-15nov of 0511 – 53 96 18.

Wereldreis

De verborgen onderwaterwereld is veel complexer en interessanter dan je waarschijnlijk in eerste instantie dacht. Wist je dat bepaalde vissen een enorme behoefte hebben om te reizen? Het zit als het ware in hun bloed. De natuurgidsen geven een mini-collegetour en vertellen in één uur tijd waarom vissen zo ver reizen en wat de Vismigratierivier is. En heel veel leuke weetjes!

Neem bijvoorbeeld de paling, deze reist ongeveer 6.000 kilometer van het zoete water in Nederland naar het zoute water van de Sargassozee. Deze zee, ten noorden van de Atlantische oceaan, is het liefdesoord voor palingen en ook hun geboorteplek. Langzaam drijven de jonge vissen hier mee met de stroming van het water en worden zo meegesleurd naar de kust. Waarna ze steeds verder landinwaarts trekken tijdens het opgroeien. Na een lange reis met allerlei gevaren belanden ze uiteindelijk aan de rand van het IJsselmeer. Hier stoten zij hun neus tegen de Afsluitdijk.

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. Zij heeft als doel bescherming, behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultuurhistorisch erfgoed in Fryslân. De vereniging beheert momenteel meer dan zestig verschillende natuurgebieden - met een totale oppervlakte van ruim 20.000 hectare - verspreid over de hele provincie. In haar werk wordt de vereniging gesteund door circa 35.000 leden.

www.itfryskegea.nl