Terschellinger Instagram-kat Hidde al twee weken vermist: 'Het duurt nu écht te lang'

Hidde heeft ruim tweeduizend volgers op Instagram. Hij is geliefd op en buiten Terschelling, maar al twee weken is de roodharige kater vermist. Baasje Frouck Jansen is wanhopig: ,,Op het eiland heb ik alles geprobeerd.’’

De zoektocht naar Hidde begon twee weken geleden, toen de kat op 5 oktober ineens nergens te bekennen was. ,,Hij is nooit lang van huis. Hidde heeft een keer een nachtje opgesloten gezeten in de kroeg, maar dit duurt echt te lang. Ik maak me ontzettend veel zorgen,’’ zegt Frouck Jansen.

Kaartjes en cadeautjes in de brievenbus

Jansen maakt vaak foto’s van Hidde en plaatst ze op het Instagram-profiel van de kat. Daarop heeft hij zo’n 2700 volgers, uit het binnen- en buitenland. Wanneer volgers naar Terschelling komen dan vragen ze Jansen of ze de kat kunnen zien: ,,Hij krijgt kaartjes en cadeautjes in de brievenbus.’’

Die populariteit is leuk en op Terschelling weten bijna alle inwoners inmiddels van zijn vermissing af, maar Jansen vreest dat Hidde wellicht meegenomen is door toeristen, terug naar het vaste land. ,,Ik ken vijf eilanders die hun kat door badgasten zijn kwijtgeraakt.’’

Volgens Jansen denken sommige bezoekers van het Waddeneiland dat de katten geen baasje hebben en worden ze daarom meegenomen.

Inzamelingsactie

Afgelopen donderdag startte Jansen een inzamelingsactie om de zoektocht en het vindersloon te vergoeden. De benzine, flyers en advertenties kosten immers geld: ,,Ik rijd me suf rond het eiland.’’ Inmiddels staat de teller van de actie al op meer dan 1200 euro. Het vindersloon bedraagt 250 euro. Wat overblijft na de zoektocht en het uitbetalen van het vindersloon wil Jansen graag schenken aan een goed doel voor dierenwelzijn.

Verschillende media hebben het verhaal opgepikt en gedeeld. Die aandacht noemt Jansen ,,fantastisch’’ want nu zijn er veel ogen gericht op zoek naar de rode kater. Maar waar kunnen mensen de kat nou aan herkennen? ,,Hij heeft een rood-oranje vacht, geen witte haren. En het meest kenmerkende is een sproet op zijn neus. Daarnaast heeft hij een vlekje op zijn onderlip,’’ vertelt Jansen.

Mocht iemand de kat vinden, dan baat het om hem te roepen bij zijn naam. ,,Het is geen bange kat, maar een lefgozertje,’’ aldus Jansen. De kat is gechipt, dus als de vinder ervan overtuigd is dat de kat daadwerkelijk Hidde is, dan kan hij of zij hem meenemen naar de dierenarts om de chip uit te lezen.