Coole Kidsnacht en Nacht van de Nacht in Planetarium

FRANEKER - Rondom de Nacht van de Nacht zijn er extra activiteiten in het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Vrijdagavond kunnen kinderen tijdens de Coole Kidsnacht zelf een zonnewijzer maken en zaterdagavond 26 oktober is het planetarium speciaal geopend vanwege de Nacht van de Nacht.

Tijdens de ‘Coole Kidsnacht’ opent het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium tussen 17.00 en 21.00 uur de deuren voor (groot)ouders en kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Dit tijdstip, na de reguliere openingstijden, zorgt ervoor dat kinderen het rijk ‘alleen’ hebben.

In het Planetarium mogen ze dan vanaf 18.00 uur hun eigen zonnewijzer maken. Eise Eisinga deed dit zelf ook. Er zit er zelfs één van hem in de gevel van het Planetarium. Bovendien kunnen ze een instrument maken waarmee ze ’s nachts kunnen zien hoe laat het is, een nocturlabium. Er is dan ook een speciale tentoonstelling over zonnewijzers te zien. de

Nacht van de Nacht

Stichting Natuur & Milieu en de twaalf provinciale Milieufederaties zijn deze campagne gestart omdat het ‘s nachts bijna nergens meer echt donker is in Nederland. Mens en dier ondervinden hier hinder van. Op deze avond wordt aandacht gevraagd voor het belang en de schoonheid van donkere nachten.

Het Eise Eisinga Planetarium is geopend van 19.00 tot 21.00 uur. De bezoekers krijgen uitleg bij het oudst werkende planetarium ter wereld. Ook wordt de actuele stand van de sterrenhemel toegelicht, aan de hand van een grote draaibare sterrenkaart met een doorsnede 70 cm.

Voor de kinderen is er een gratis speurtocht beschikbaar, volwassenen mogen voor €2,50 naar binnen.