Dubbelconcert in De Mouterij

FRANEKER - De band Farmer en singer/songwriter Henri Hendriksx treden zondagmiddag 20 oktober op in een dubbelconcert in de Mouterij. Het belooft een mix te worden van folk, funk, rock en Nederlandstalige liedjes over het leven.

Franeker Farmer bestaat uit Michel Dil en Francesco Arriu die samen een soepele mix spelen van Italiaanse folk en Engelse funk en rock. Beide mannen zingen en waar Francesco ‘klassiek’ tokkelt, speelt Michel solo op de elektrische Fender-gitaar. Alle muziek is door henzelf geschreven.

Henri Hendriksx is een singer/songwriter die zichzelf begeleidt op piano. Zijn voornamelijk Nederlandstalige liedjes gaan veelal over het leven, de liefde en de dood en alles wat hiermee samenhangt. En ook over dromen waarmaken, want dat is belangrijk in het leven.

Maar tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren en bovendien geven dromen en durven veel gedoe. Dit is terug te horen in zijn nummers. Henri verrast zijn publiek met luchtige en soms serieuze liedjes, maar altijd met een glimlach. In de pauze zijn er eerlijke hapjes van cateraar Arte Cucina verkrijgbaar.

Zo’n 450 jaar geleden werd aan de Zilverstraat in Franeker een huis gebouwd dat eeuwenlang zowel een bedrijfsmatige als een kerkelijke functie had. De eerste dertien jaar heeft het waarschijnlijk uitsluitend als woonhuis gediend.

In 1578 wordt er een mouterij met droogschuur tegenaan gebouwd. Na 1651 krijgen de doopsgezinden in Franeker toestemming om er een ‘vermaning’, een doopsgezinde kerk, in te richten, mits het pand van buitenaf niet als godshuis herkenbaar is. In 2012 vindt de laatste dienst in het Bolwerkkerkje plaats. Na 356 jaar sluit de vermaning haar deuren. Stichting De Mouterij heeft de daarna vervallen kerkzaal met zorg gerestaureerd en geschikt gemaakt voor culturele activiteiten. Het concert begint om 15.00 uur.