Schoonmaakactie Skjin Wetter in Sint Annaparochie

SINT ANNAPAROCHIE - In en rond het water van zeven Friese dorpen en steden vindt zaterdag de grote schoonmaakactie Skjin Wetter plaats.

In Sint Annaparochie en op zes andere locaties zullen ruim vierhonderd duikers, kanoërs, hengelsporters, suppers, zeeverkenners en diverse andere vrijwilligers zwerfafval opruimen. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt. De actie is een initiatief van de iese Milieu Federatie (FMF), Wetterskip Fryslân en zeven gemeenten.

De locaties waar de schoonmaakactie zal plaatsvinden zijn Harlingen, Sint Annaparochie, Kollum, de Westereen, Heerenveen, Drachten en Lemmer. Naast het opruimen van de wateren is er op iedere locatie een ludieke actie rond het thema zwerfafval.

Jaarlijks belanden er miljoenen tonnen plastic afval in de zee. Dat afval is deels afkomstig van wat er op straat wordt weggegooid. Het afval dat in Fryslân wordt weggegooid, kan in zee belanden en zo bijdragen aan de plastic soep. Deze plastic soep is een groot, globaal probleem.

Sint Annaparochie

Het evenement vindt in Sint Annaparochie plaats rond de het leugenbankje in het dorp. De opening wordt verzorgd door wethouder Jan Dijkstra van Waadhoeke. Op de centrale locatie bevindt zich een grote container waar het afval wordt verzameld. Op de locatie is ook een grote weegschaal aanwezig waarmee het afval uit het water wordt gewogen.

Tijdens de dag zelf gaan onder andere Plaatselijk Belang Sint Anne, AZC Sint Anne, Jongerenwerk Skûle, Supaway Grou, Duikteam Miramar, Scouting Andromeda, Eetcafé de Smalle Kant en Hengelsportvereniging de Deinende Dobber helpen met opruimen. Kunstenaar Marsja van der Ven is tevens aanwezig. Zij gaat aan de slag om kunst te maken met het opgeviste afval. De aftrap van de actie is om 10.30 uur.

Tijdens de afsluiting wordt rond 15.15 uur bekend gemaakt hoeveel kilo afval er dit jaar in Sint Annaparochie, en de zes andere locaties, is opgevist. Meer informatie over Skjin Wetter is te vinden op www.samenfryslanschoon.frl.