Waadhoeke: aandachtsfunctionaris tegen eenzaamheid

Organisaties die het manifest tegen eenzaamheid in de gemeente Waadhoeke ondertekenen, worden verplicht een aandachtsfunctionaris eenzaamheid te benoemen.

In Menaam is maandag het actieplan ‘Waadhoeke zegt Nee tegen eenzaamheid’ vastgesteld. Een van de voorwaarden waaraan deelnemende organisaties zich verbinden, is het aanstellen van een aandachtsfunctionaris eenzaamheid. Daarboven zou een coördinator moeten komen. Dit maakt het mogelijk eenzamen ,,uit te wisselen’’.

Oplossingen zichtbaar maken

De werkgroep wil op 3 oktober, in de Week tegen de Eenzaamheid, minimaal vijftig organisaties hebben die het actieplan ondertekenen. Het gaat dan om kerken, welzijnsorganisaties, zorginstellingen en wijk- en buurtverenigingen.

Uitgangspunt is dat oplossingen al in de samenleving aanwezig zijn, maar beter zichtbaar worden als organisaties samen gaan werken en eenzaamheid als speerpunt in hun beleid opnemen.

Ongewenst eenzaam

De werkgroep trad in mei naar buiten toen bleek dat in de gemeente Waadhoeke relatief veel mensen zich ongewenst eenzaam voelen. Het percentage ligt op 44,8 procent, terwijl dat provinciaal 42 procent is en landelijk 42,9.

Waadhoeke moet onder dat provinciale cijfer komen, is het streven.