Tweetal legt Elfstedentocht op cross skates af

Tjitte Dijkstra en Ton Visser gaan de Elfstedentocht afleggen op cross skates, door gebruikers skikes genoemd. Het gaat om een kruising tussen een rolski en een skeeler.

SINT JACOBIPAROCHIE/SNEEK - Sinds dit voorjaar zijn Tjitte Dijkstra uit Sint Jacobiparochie en de Sneker Ton Visser in training voor hun tocht der tochten. Ze studeerden ooit af aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Groningen, maar kozen in hun werkzame leven voor banen als organisatieadviseur en optometrist.

De behoefte aan fysieke inspanning bleef altijd aanwezig en dat deed de vrienden vorig jaar besluiten tot een ultieme uitdaging: het volbrengen van de Elfstedentocht op wat officieel cross skates heet.

Voor Dijkstra en Visser is het dé manier om zo veel mogelijk de route van de échte Elfstedentocht te kunnen volgen. Want dat is hun doel: de 200 kilometer helemaal op skikes afleggen.

De gemiddelde snelheid ligt op ongeveer 13 kilometer per uur. De tocht wordt dan ook niet in één dag gereden. Bedoeling is donderdagmorgen 12 september te starten aan de Boksumerdyk in Leeuwarden, naast de Swette. Zondagmiddag 15 september hopen ze ongeveer om 15.00 uur te bereiken.

Het tweetal onderneemt de tocht niet voor een bepaald goed doel maar ziet het als een sportieve uitdaging, en om ,,Omdat we vrienden zijn en dit samen willen doen en we na afloop stoere verhalen kunnen vertellen over de ontberingen.’’