Bouwbedrijf Lont opent eigen zonnepark LontZon

SINT ANNAPAROCHIE- Het kon niet mooier treffen, op een zonovergoten dag een nieuw zonnepark openen. Gerard en Jetze Lont van bouwbedrijf Lont in Sint Annaparochie openden op de langste dag, het begin van de zomer het bijna een hectare grote terrein. De 3660 panelen kunnen zo’n 1,1 megawatt per jaar opleveren, daarmee kunnen zo’n driehonderd woningen een jaar lang van stroom worden voorzien.

De officiële handeling van de in gebruik name werd gedaan door de dochters van de beide broers. Marrit, de dochter van Gerard en Rixt, de dochter van Jetze mochten een flink uit de kluiten gewassen stekker in een al even groot stopcontact steken.

Het familiebedrijf, in 1923 gestart door overgrootvader Arjen Lont, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. ,, Het zonnepark is voor ons een interessante maar vooral ook duurzame belegging die rendement oplevert. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen betekent voor ons het voortdurend onderzoeken en afwegen van mogelijkheden. We vinden dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen bij het reduceren van CO2-uitstoot. Ons bedrijf is volledig energie-neutraal, waarschijnlijk als één van de eerste bouwbedrijven. Het zonnepark levert meer op dan we verbruiken, wat we teveel produceren, leveren we aan Vandebron Energie in Amsterdam, volgens ons de meest groene stroomleverancier. Consumenten kunnen daar de stroom kopen.’’

 

Ideale plaats

De plaats waar het park is gekomen, is volgens de broers Lont uitermate geschikt. ,,Het is een ‘gadelijke’ plek hier in de voormalige gemeente Het Bildt. Het waait hier vaak en de zon schijnt er veel. We denken dat alle records hier gebroken gaan worden. Er waren drie zaken cruciaal om het zonnepark te realiseren: een vergunning, aansluiting op het netwerk van Liander en het rond krijgen van de SDE-subsidie. De subsidie was een lastig verhaal, maar uiteindelijk is het toch gelukt en konden we los. Mannen van Staal ontwierp een simpele maar stevige constructie en Mensonides zorgde voor de installatie. Samen hebben wij als broers het hele traject begeleid, het was een initiatief van Gerard en mij. Deze grond hadden we al en het idee groeide om er een zonnepark te beginnen. Dat was een gunstige plek, want men ziet liever geen zonneweiden op agrarische grond. Deze grond ligt op het industrieterrein.’’ zo vertelde Jetze Lont.

 

Vierde generatie

De broers Gerard en Jetze Lont zijn de vierde generatie bouwers van het familiebedrijf aan de rand van Sint Annaparochie. Het bedrijf is gespecialiseerd in woningbouw, utiliteitsbouw, agrarische bouw en onderhoud. De moeilijke tijd van de crisis is Lont goed door gekomen en tegenwoordig is de orderportefeuille van het bedrijf goed gevuld. In 2023 hoopt bouwbedrijf Lont dan ook als een gezond bedrijf het eeuwfeest te kunnen vieren.