Maarten van der Weijden in Franeker: zijn route en het bezinningsprogramma

FRANEKER – Marathonzwemmer Maarten van der Weijden duikt vrijdag 21 juni om half zes in Leeuwarden het water in voor zijn monstertocht langs de Friese elf. Volgens het schema komt hij zondag 23 juni rond 10.20 uur door Harlingen en stempelt hij om 13.40 uur in Franeker. Als alles volgens plan verloopt, passeert hij maandag 24 juni om 19.30 uur de finish in Leeuwarden.

De olympische openwaterzwemmer had in 2018 volgens zijn schema 63 uur voor de ruim 200 kilometer lange zwemtocht. Dit jaar heeft hij iets meer rek in de planning gebracht en verwacht hij 74 uur nodig te hebben om alle elf stempels binnen te halen en daarmee een fors bedrag voor het KWF.

Anders dan vorig jaar is ook dat er dit jaar wel meezwemmers zijn in de elf steden. 111 zwemmers zijn geselecteerd om Van der Weijden bij elke stempelpost over een afstand van 2 kilometer te begeleiden. Ook dat is een behoorlijk prestatie, om al die dagen in totaal 22 kilometer te zwemmen.

Maarten van der Weijdenplantsoen

In elke stad is een bezinningsprogramma samengesteld rond het tijdstip waarop Maarten van der Weijden zijn stempeltje komt halen. In Franeker is dat zondagmiddag op de tot Maarten van der Weijdenplantsoen omgedoopte Spaarbankstraat. Afhankelijk van de vorderingen van Maarten ten opzichte van het schema, begint hier twee uren voor zijn doorkomst het programma. Vooralsnog is dat gepland om ongeveer 11.00 uur.

Met een lach en een traan

DJ Quickfinger begint een half uur voor de start van het programma alvast met het ‘warmdraaien’ van het veld. Het wordt een bezinningsprogramma met een lach en een traan. Zo zal Mirjam Holwerda haar verhaal doen. Zij redde met behulp van familie en vrienden haar eigen leven. Daarnaast houdt ook Gea Smits, een van de organisatoren van SamenLoop voor Hoop, een toespraak.

Verder een optreden van Alexander Broussard, die op dit moment toert met The Billy Joel Experience en optrad met Najib Amhali, Crazy Pianos, De Corona’s en Twarres. Bovendien kunnen bezoekers een optreden van Gedda & The Lazy Sunday’s verwachten. Dit is een gelegenheidstrio met een veelzijdig repertoire. En net als vorig jaar is de kans groot dat Jelmer de Vries het publiek weer helemaal ‘los’ weet te krijgen met zijn aanstekelijke muziek. Hetzelfde geldt voor Willehúske.

Route

Van der Weijden komt Franeker binnen bij de Tuinen. Hij gaat dan verder naar de Krommegracht, langs het Vliet, de bolwerken, de Noordergracht en de Spaarbankstraat. Langs de Prof. Loréstraat verlaat hij Franeker via de Doanjumer Feart. Richting wat hij vorig jaar de Hel van het Noorden noemde.

Voor bezoekers die Maarten in Franeker willen aanmoedigen is het goed te weten dat de binnenstad wordt afgesloten voor auto’s en deels ook voor fietsers. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Spaarbankstraat en de Prof. Loréstraat. Rondom de binnenstad wordt aangegeven waar kan worden geparkeerd.