Eerste hittegolf van het jaar in aantocht

FRANEKER - De temperaturen zijn vandaag nog bescheiden, maar dat gaat veranderen volgens MeteoGroup Weernieuws. De eerste hittegolf van dit jaar wordt in de loop van volgende week verwacht.

Dan worden  regionaal maximumtemperaturen van maar liefst 35 graden of nog wat hoger verwacht. 

We spreken van een hittegolf als het minstens 5 dagen op rij meer dan 25 graden wordt, waarvan er in die 5 dagen ook nog eens 3 dagen moeten zijn met meer dan 30 graden.

Het ziet er nu naar uit dat dit in De Bilt gaat lukken. Regionaal, in het zuidoosten van het land, is die kans nog een stuk groter.

37 graden?

Morgen, vrijdag, breekt een langere periode met overwegend droog en zonnig weer aan. Dat betekent voor komende zondag de eerste zomerse dag met minstens 25 graden. In het zuidoosten kan het al lokaal 30 graden worden.

De dagen daarna lopen de temperaturen nog verder op: maandag tot en met donderdag zijn middagtemperaturen boven 30 graden eerder regel dan uitzondering.

Dinsdag en woensdag lijken de heetste dagen te worden, in met name Limburg zijn dan waarden van 37 graden mogelijk. Voor later in de week laten de meeste computermodellen een geleidelijke temperatuursdaling zien.