Klimaatverandering thema kamp scoutinggroep Andromeda

FRANEKER - Scoutinggroep Andromeda Franeker had dit weekend het kamp ‘Hang 'm Dry’. Negentien deelnemers vertoefden een etmaal lang in een zelfgemaakt ‘platform’ waarin ze volgens het spel hun toevlucht moesten nemen vanwege het stijgende water.

Elk jaar wordt er een thema voor het kamp bedacht. Dit jaar was dat de deelnemers door het steigende water hun toevlucht moesten nemen tot platformen. Naast een spelelement, ook een manier om de klimaatverandering onder de aandacht te brengen.

Vanwege het stijgende water was ook een aantal scouts uit Harlingen uitgenodigd om hun voeten in Franeker droog te houden.

Naast een beetje kunnen knopen om een stevig onderkomen te maken moesten de deelnemers ook goed met elkaar samenwerken en communiceren. Deze onderkomens werden niet alleen gecontroleerd op veiligheid, maar ook op orginaliteit en functionaliteit. Want met vijf deelnemers slapen en koken onder hetzelfde dak, dan is aandacht voor de inrichting ook belangrijk.

Het werd de deelnemers bovendien niet gemakkelijk gemaakt: zo konden ze de toiletten alleen via een touwbrug tussen de bomen door bereiken en de grond aanraken leverde strafpunten op.

Gedurende hun zit mochten ze soms hun platformen verlaten voor het uitvoeren van verschillende opdrachten. Zo konden ze in koppels - waarbij ieder maar één hand mocht gebruiken - een kado inpakken om aan een heuse Sirene over dragen om haar vertrouwen te winnen.

In de avonduren werd er een toepasselijke film getoond met daarna een filmquiz. Na 24 uur wist het team Dory met alle opdrachten en puzzels de meeste punten te behalen om hun teamnaam voor dit jaar op de wisselbeker te krijgen.