Scholen op excursie naar bedrijven Industrieterrein Oost Franeker

FRANEKER – Vmbo-leerlingen van de Simon Vestdijk en de AMS Franeker bezoeken vrijdagmiddag 24 mei, voorafgaand aan de open dag, vier bedrijven op Industrieterrein Oost. Ook medewerkers van Pastiel zullen bij dit ‘voorprogramma’ aansluiten.

Het doel van de rondleidingen is de groepen te interesseren voor ‘Vakmanschap’, het overkoepelende thema van de open dag op 25 mei. In een presentatie en rondleiding bij Royal Steensma, F&B Windgroup, Meconaf en Bouwbedrijf Haarsma, laten de bedrijven zien wat ze zoal doen. Uiteraard ook met het doel om de bezoekers te interesseren voor de werkzaamheden die door vakmensen worden uitgevoerd en voor de beroepen die er zijn in deze sector.

Royal Steensma produceert bijvoorbeeld bakkerijgrondstoffen voor alle bakkers, dus van thuisbakker en ambachtelijke bakker tot grote industriële bakkerijen in binnen- en buitenland. Zo zijn er productiebedrijven in Vlaardingen, Leeuwarden en Franeker. In Franeker is de vruchtenconfijterij gevestigd. Dit is de modernste in haar soort. Maar liefst 85 procent van de totale productie wordt geëxporteerd naar 52 landen op vijf continenten!

De F&B Group bestaat uit drie technische bedrijven, F&B Windpower, Green Energy Services (GES) en Hoekstra Suwald Techniek (HST). Medewerkers van deze bedrijven zijn dagelijks op pad en veelal werkzaam binnen de duurzame energiesector over de gehele wereld. Alle windturbines op het industrieterrein zijn eigendom van F&B Windpower. Samen met zeven molens elders in de provincie, leveren zij stroom voor ongeveer driekwart van alle Franeker huishoudens.

Leerlingen gaan ook op bezoek bij Meconaf dat afzuig- en filtersystemen voor industriële toepassingen bouwt en levert. Het bedrijf is specialist is in schone lucht en zorgt voor een gezond en prettig luchtklimaat in bedrijven. Hoe ze dat doen bekijken de leerlingen van dichtbij, maar is ook mogelijk op de open dag, zaterdag 25 mei.

Bouwbedrijf Haarsma, inmiddels 15 jaar actief heeft al aan veel mooie projecten gewerkt. Vrijdagmiddag zal eigenaar Jacob Haarsma de groepen vertellen over duurzame bouwtechnieken en laten zien welke projecten de afgelopen tijd zijn gerealiseerd. Daarnaast is er een wagen van Tiedema Lekdetectie aanwezig waarmee wordt gedemonstreerd hoe de luchtdichtheid van een gebouw wordt gecontroleerd.

Zaterdag 25 mei kunnen belangstellenden een kijkje bij bijna alle bedrijven en verenigingen die gevestigd zijn op Industrieterrein Oost in Franeker.